COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cine ar sta în spatele anulării rezultatelor alegerilor din Chișinău din 2018

În spatele anulării alegerilor locale anticipate din Chișinău, din 3 iunie 2018, cîștigate de Andrei Năstase, ar sta Vladimir Plahotniuc. Pavel Filip a declarat că a fost impotriva acestei hotărîri, iar imaginea sa a avut de suferit din cauza acțiunilor fostului lider al Partidului Democrat.

Ex-premierul Republicii Moldova a declarat că în ziua în care magistrații Judecătoriei Chișinău au anulat mandatul lui Andrei Năstase, se afla la Washington. „Aveam o întîlnire cu Pompeo, apoi urma să merg la o întîlnire la Consiliul Atlantic. Între întîlnirile cu Mike Pompeo și întîlnirea de la Consiliul Nord Atlantic, în Moldova au fost anulate alegerile”, a relatat Pavel Filip, în cadrul emisiunii „О Нас”, de la Jurnal TV,

„Desigur, am avut acolo niște discuții foarte neplăcute. L-am telefonat pe Vladimir Plahotniuc și i-am spus că am impresia că acest pas este ultima țintă în sicriul conducerii”, a menționat democratul.

Fostul prim-ministru a subliniat că toate eforturile sale din perioada mandatului său în fruntea Executivului, au dispărut din momentul în care au fost anulate alegerile pentru funcția de primar de Chișinău.

Oficialul a mai spus că a fost nevoit să se îndreptățească în fața partenerilor externi pentru deciziile lui Plahotniuc. Totodată, acesta afirmă că nu avea nicio dovadă care să-i permită să-i incrimineze lui Plahotniuc responsabilitatea asupra acestor decizii, referindu-se, inclusiv, și la implicarea acestuia în furtul miliardului.


Amintim că la data de 20 iunie 2018, alegerile noi ale primarului capitalei au fost declarate nevalabile de către Judecătoria Chișinău. Printre argumentele invocate au fost live-urile video postate pe Facebook de către Andrei Năstase, îndemnînd cetățenii să iasă la vot. Acestea au fost calificate drept agitație electorală.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală a luat act de deciziile judecătorești și a decis anularea alegerilor locale din capitală din turul I și turul II. Decizia a fost susținut cu cinci voturi pentru și trei împotrivă.

De menționat că la data de 8 octombrie 2019, după un an și patru luni, Curtea de Apel a validat alegerile locale noi pentru Primăria municipiului Chișinău din 3 iunie 2018. Andrei Năstase a ocupat funcția de primar pentru 12 zile.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load