X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Cine ar fi putut salva URSS? Opinie

19 dec. 2021,, 12:30   Societate
3207 5

Oportunitatea de a schimba ceva în URSS, de a efectua reformele necesare pentru a păstra Uniunea Sovietică, a fost, cel mai probabil, doar cu Iuri Andropov, care avea o mentalitate cu adevărat statală.

Оpinia aparține diplomatului, expertui militar, fostului șef al serviciului special israelian „Nativ” Yakov Kedmi și a fost exprimată într-un interviu pentru Ukraine.ru, relatează Noi.md.

El a menționat că degradarea sistemului sovietic a început în 1953, cînd, după moartea lui Stalin, a început lupta pentru putere. Iar elita de atunci era nedemnă de a veni în fruntea țării.

Potrivit lui Yakov Kedmi, să-l consideri pe Hrușciov om de stat este o umilire a conceptului de „stat”.

„Să vezi în el șeful statului, și cu atît mai mult conducătorul Partidului Comunist? Partidul este totuși ceva ideologic... În fruntea partidului trebuie să fie un om care are un fel de ideologie, un fel de înțelegere. Din întîmplare Brejnev a fost mai mult sau mai puțin preocupat de economie. Nici acesta nu a fost un mare om de stat. Și apoi a început o rușine continuă. Această rușine a atins punctul culminant cînd o ordonanță a fost numit prim-secretar. La urma urmei, el, acest prim secretar, cu greu putea să meargă, cu greu înțelegea ce face. Singura sa funcție era să-i dea o haină și cizme curate lui Brejnev. A fost pus în fruntea statului. Asta îmi amintește puțin de Caligula și de senatori. Adică mediocritate deplină, un marasm, în sensul bun al cuvîntului, avînd uneori legătură cu realitatea. Dar... cînd a devenit conducătorul Uniunii Sovietice, a fost cel mai clar semn că conducerea, elita de stat a degenerat complet. Cernenko în fruntea statului? Dacă cineva ar fi spus acest lucru cu vreo 10 ani mai devreme, toți pur și simplu ar fi rîs”, a remarcat expertul militar-politic israelian.


Vorbind despre Gorbaciov, Kedmi a menționat că singurul său avantaj față de ceilalți era că era mai tînăr. "Dar s-a dovedit cam pustiu, incapabil să lucreze. Flecar. Iresponsabil. El a devenit șeful statului ", a spus Yakov Kedmi.

Potrivit lui Kedmi, faptul că sistemul l-a pus pe Cernenko la conducere a indicat deja că sistemul este putred.

"Nu era problema că a venit și a preluat puterea cu forța. Nu. Sistemul l-a pus în față, l-a pus la conducere. Cînd în mod repetat oameni absolut lipsiți de valoare sînt promovați la putere, asta se întîmplă. A existat un moment care putea da un fel de speranță, dar după Cernenko totul era deja complet clar: țara se îndrepta spre abis.

Poate Andropov a avut o oportunitate de a schimba ceva. Despre Andropov, putem spune: „Andropov a preluat puterea.” El a construit Politburo-ul atît de inteligent și a ajuns la putere. A condus singur, spre deosebire de toți ceilalți. Brejnev a ajuns la putere într-un alt mod – cînd a fost adus la putere, nu toți erau siguri că va rămîne mult timp. Cînd Hrușciov a fost adus la putere, toată lumea s-a gîndit: "Ei bine, acest bufon – el este pentru o perioadă scurtă de timp... Apoinoi vom pune o persoană serioasă.”

Andropov a preluat singur puterea. Era deja clar: el este stăpînul. Faptul că soarta a fost așa că nu a avut timp să conducă și să facă schimbări, este o altă chestiune. Andropov știa și a vedea mai mult decît oricine altcineva, atît datorită naturii cunoștințelor sale, cît și datorită serviciului său. El înțelegea că este necesar să se realizeze o reformă. După una dintre evaluările sale interne, era clar că, dacă pînă în anul 2000 în Uniunea Sovietică nu vor fi efectuate reformele necesare, atunci însăși existența URSS ca stat unificat va fi în pericol. El știa asta. Dar nu a avut timp.

Nu pot să afirm că ar fi putut să o facă, dar cel puțin avea o mentalitate de stat. Iar toți ceilalți erau lipsiți de aceasta. Conducătorii URSS, atît înainte, cît și după el, cel mai puțin se gîndeau la stat. Gorbaciov este una dintre cele mai proeminente figuri în această lipsă de gîndire statală”, spune Yakov Kedmi.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?