X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cînd va începe reparația drumului care conectează Chișinăul la țările bazinului Mării Negre

8 aug. 2018,, 15:40   Societate
3180 1

Astăzi a avut loc semnarea contractului privind reabilitarea a 85 de km din drumul Chișinău-Giurgiulești, de către Administrația de Stat a Drumurilor și o companie din Ucraina.

Documentul prevede reabilitarea a două tronsoane din drumul național M3, de la municipiul Comrat, satele Svetlîi și Ciumai, pînă la secțiunea de ocolire a satului Slobozia Mare.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, urmează reabilitarea și asfaltarea drumului, amenajarea trotuarelor, construirea stațiilor de autobuz, amenajarea și construirea unei zone de parcare și a trei sensuri giratorii, construirea unui pod, aplicarea marcajului rutier, instalarea indicatoarelor de circulație etc.

„Este un contract foarte important pentru noi. Am avut mai multe vizite spre portul Giurgiulești și cunosc cît de așteptat este acest proiect atît de investitori, cît și de locuitorii din regiune. Odată cu finalizarea reabilitării acestui drum, antreprenorii vor avea costuri mai mici pentru transport și termeni mai mici de realizare a comenzilor. De asemenea, oamenii vor putea ajunge mai rapid la destinație, iar salvarea și serviciile speciale vor avea acces liber”, a afirmat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Potrivit directorului Administrației de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, condițiile contractuale sînt mai stricte, astfel încît lucrările de reparație să fie efectuate în termenii stabiliți. De asemenea, au fost stabilite penalități de întîrziere, iar în cazul în care lucrările vor fi necalitative, antreprenorul va fi obligat să le remedieze din cont propriu.


Costul lucrărilor de construcție și reparație este de circa 29,3 milioane de euro. Contractul este parte a Programului din Sectorul Drumurilor, realizat cu suportul financiar al BERD. Timpul planificat pentru finalizarea lucrărilor este de 36 luni şi 12 luni pentru perioada de notificare a defecțiunilor (perioada de garanție).

Menționăm că, contractul este constituit din lucrările nefinalizate din cadrul altor trei contracte semnate în anii 2012 și 2014 cu o companie din România, care au fost reziliate în perioada august-septembrie 2017 din cauza organizării neadecvate și a progresului lent. Antreprenorul nu a menținut un flux stabil de numerar, nu a mobilizat echipamentele, personalul și nu a format stocurile de materiale pentru construcție. Ulterior, toate trei sectoare au fost incluse într-un singur proiect, iar în februarie 2018 a fost lansată o nouă licitație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?