Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cînd va fi soluționată problema ecologică de la Strășeni? Autoritățile nu au un răspuns

10 iun. 2022,, 15:05 (reactualizat 13 iun. 2022,, 20:09)   Societate
4110 0

Deja de cîțiva ani apele reziduale provenite din orașul Strășeni sînt deversate pe cîmpuri, provocînd pe lîngă mirosul insuportabil din regiune, și prejudicii de poporții mediului ambiant.

În lipsa unei stații de epurare, apele uzate ajung în lunca rîului Bîc, iar de acolo în lacul Ghidighici. Asupra acestei situații alarmante au atenționat în repetate rînduri experții și organizațiile de mediu în ultimii ani, înaintînd demersuri către autoritățile publice locale și autoritățile de resort, însă o soluție pentru stoparea scurgerii apelor uzate nu a fost deocamdată găsită.

Obiectivul anunțat acum cîțiva ani de Primăria Strășeni a fost construcția unei stații de epurare, un proiect de anvergură, care există doar pe hîrtie, însă pînă la ora actuală lucrările nu au fost începute. Care sînt costurile proiectului, cît ar putea dura construcția stației și cînd ar putea demara lucrările, reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului Strășeni, dar și ai administrației locale nu ne-au putut spune.

Contactată de Noi.md, primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a confirmat intenția autorităților de a construi o stație de epurare, care ar pune capăt tuturor problemelor ecologice, fără a oferi însă mai multe detalii despre proiect.

"În prezent, avem un memorandum de înțelegere cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare privind construcția stației de epurare. La nivel raional de elaborează studiul de fezabilitate și pentru conectarea a șapte sate la stația de epurare care se va construi și suplimentar noi avem alocate resurse din bugetul local pentru partea lucrărilor de terasament pentru construcția stației. Noi la moment pompăm apele în traseul existent și nu se pompează în rîul Bîc. Asta e tot ce pot să vă comunic la acest subiect, proiectul este în curs de implementare, se elaborează documentația tehnică și o să vă dau mai multe detalii, cînd vom începe lucrările", a precizat Valentina Casian.


Șefa Inspecției pentru Protecția Mediului Strășeni, Rita Diacenco, a relatat că acest proiect stagnează și din lipsa susținerii financiare din partea Guvernului, situația cu care se confruntă o bună parte din raioanele repebulicii.

"Se examinează posibilitatea construcției stației de epurare. Nu pot spune în cît timp, știu că există un asemenea proiect pe agenda Primăriei Strășeni. Dacă ar fi finanțare de la guvern, pentru că problema nu este doar la noi, dar în toate raioanele republicii, finanțare trebuie", a menționat Rita Diacenco.

Pe de altă parte, autoritățile nu avansează nici cu reparația colectorului de canalizare pînă în orașul Vatra, fapt ce ar soluționa temporar problema.

"Dacă ar exista contractul între Apă-Canal Chișinău și Apă-Canal Strășeni și colectorul ar fi reparat pînă la construcția stației de epurare s-ar rezolva problema. Pînă acum doar o porțiune din colector a fost reparat, dar nu tot, cred că apele uzate continuă să fie deversate în lunca Bîcului. Rămîne să decidă Primăria care soluție este mai bună, dar cred că trebuie construită o stație de epurare, pentru că în raion nu avem o stație, aceasta ar rezolva problema nu doar la Strășeni, dar și a raionului în întregime", a adăugat inspectorul de mediu.

Menționăm că recent, cîțiva locuitori din regiune au înștiințat Fundația ECODAVA despre reapariția mirosului neplăcut în orașul Strășeni. În urma inspecției la fața locului, membrii Fundației au constatat avarierea țevei prin care sînt pompate apele spre Chișinău. Organizația Apă-Canal Strășeni a început deja lucrările de reparație, dar problema în sine nu a fost rezolvată.

Anterior, au fost aplicate și amenzi organelor administrației locale pentru prejudiciile aduse mediului ambiant. Acesta au însumat peste 4 milioane de lei.

Menționăm că de către compania DAAC-Hermes anterior a fost procurată și instalată o pompă la stația de pompare, însă problema a fost soluționată doar parțial. Donația a fost făcută cu condiția ca primăria localității să repare colectorul de canalizare pînă în orașul Vatra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?