Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cînd va fi dată în exploatare Chișinău Arena?

30 iun. 2022,, 07:50   Societate
3937 0

Chișinău Arena va fi dată în exploatare în toamnă, dar va avea o singură cale de acces.

Andrei Spînu, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, spune că se caută soluţii juridice pentru folosirea terenurilor private pe care ar trebui să se amenajeze o altă intrare în complexul sportiv. Există, chiar, suspiciuni că aceste terenuri au fost preluate ilegat.

Darea în exploatare a Arenei Chişinău este tărăgănată din cauza lipsei căilor de acces, amenajarea cărora, deocamdată nu a început. Autorităţile promit că pînă în toamnă va fi amenajată doar o cale de acces, intrarea de pe strada Bucovinei, nu va fi realizată, deocamdată, deoarece o parte din terenuri sînt proprietate privată. Este vorba despre 15 ari de pămînt.

Ministrul Infrastructurii spune că săptămîna trecută au fost luate toate deciziile pentru amenajarea căii de acces dinspre drumul naţional Chişinău-Orhei. Lucrările vor demara îndată ce vor fi indentificate resursele financiare necesare.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii: „Pentru o cale de acces am identificat terenul şi este în proprietate publică, pentru a doua cale de teren o parte este în proprietate private. Acum juriştii trebuie să idetifice soluţii pentru că sînt suspiciuni că au fost preluate illegal.”


Anterior, autoritățile anunțau că Arena Chișinău ar putea fi dată în exploatare în primăvara anului 2022, iar pentru construcția celor două căi de acces ar fi nevoie peste 2,5 milioane de euro.

ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii: „Ne propunem ca în următoarele 2-3 luni să finisăm lucrările iar în toamnă să deschidem Arena. Iniţial, Arena nu va putea organiza evenimente foarte mari pentru că pentru buna funcţionare arenei este nevoie de cel puţin două căi de acces. Noi vom construi prima cale de acces ca să poată funcţiona la capacitate mai mică, apoi calea a doua un pic mai tîrziu.”

Ideea construcției Arena Chișinău a fost făcută publică în martie 2018, iar aceasta urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, la exact un an de la începerea lucrărilor, lucru care nu s-a mai întîmplat. Inițial, s-a constatat că arena nu putea fi dată în exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă, canalizare şi rețelele electrice.

Printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite, în plus față de prevederile contractuale inițiale, 1,5 milioane de euro pentru ca acest complex sportiv să fie conectat la apeduct și canalizare. Ulterior, a apărut problema drumurilor de acces.

Valoarea contractului de parteneriat public-privat, încheiat în august 2018, este de 44,5 mil. euro, din care 13 mil. euro au fost deja achitate partenerului privat. 67 mil. lei au fost alocate pentru SRL ,,Arena Națională", conform Legii bugetului de stat pentru 2021. În luna martie, anul trecut, Procuratura Anticorupție a constatat că prețul proiectului Arena Chișinău este exagerat, fiind stabilit fără o estimare economico-financiară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?