COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cînd va fi construit apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași?

Cînd va fi construit apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași?

Proiectul tehnic de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași, pentru construcția căruia Germania va oferi Moldovei un grant în valoare de 15 milioane de euro, va fi elaborat înainte de sfîrșitul anului 2019, transmite Noi.md.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul întîlnirii dintre Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu cu Ambasadoarea Germaniei, Excelența Sa, Angela Ganninger.

Oficialii au vorbit despre inițierea acțiunilor pentru realizarea proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” ce prevede, în prima etapă, construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași.


Părțile au discutat despre statutul proiectului la zi, specificînd că în prezent, are loc procedura de evaluare a companiilor de consultanță pentru a stabili care dintre acestea vor elabora proiectul tehnic pentru construcția apeductului. De asemenea, subiect de discuție a fost și specificația rolurilor fiecărei instituții în implementarea proiectului și anume: cine va realiza lucrările proiectul, cine va fi proprietarul activelor rezultate din implementarea proiectului, cine va exploata sistemul regional de apă și canalizare și punctele de delimitare a acestuia, sistemul de tarifare, etc.

În acest sens, vor fi semnate mai multe acordul de colaborare dintre banca germană KFW și MADRM, Ministerul Finanțelor, inclusiv Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Doamna ministru a vorbit despre asigurarea populaţiei cu servicii de calitate și îmbunătățirea nivelului de trai, ca fiind prioritate a Guvernului, menționând că: ”Alimentarea cu apă de calitate şi condiţii adecvate de sanitaţie este o necesitate stringentă şi una dintre cele mai actuale probleme, care nu doar contribuie la creşterea nivelului de trai, dar şi previne cazurile de îmbolnăviri provocate de utilizarea apei cu calităţi nepotabile şi nu în ultimul rînd asigură gestionarea mai eficientă a resurselor de apă şi protecţia mediului înconjurător prin deversarea în emisaruri a apei epurate corespunzător”.

În contextul realizării eficiente a proiectului, urmare a elaborării Studiului de Fezabilitate și a conlucrării între instituțiile implicate în implementarea acestuia, în luna iunie a anului curent a fost semnat Acordul de finanțare, în valoare de 15 mil. euro, oferit sub formă de grant de Guvernul Germaniei.

Astfel, din acești bani, în prima etapă va fi construit apeductul magistral cu o lungime de 52,93 km, care va asigura localitățile din raioanele Strășeni și Călărași cu apă potabilă din sursa apeductul municipiului Chișinău. Lucrările de construcție propriu zise urmează să înceapă la finele anului 2020 – mijlocul anului 2021 și să fie finalizate în anul 2023.

Angela Ganninger a precizat că Guvernul German este dispus să finanțeze și următoarele etape, care prevăd construcția aducțiunilor de la apeductul magistral către satele din raioanele menționate. Beneficiari vor fi circa 170 mii de cetățeni, locuitori din raioanele Strășeni și Călărași, care vor avea posibilitatea să se conecteze la o sursă de apă potabilă calitativă.

Activitățile proiectului sînt parte a strategiei naționale de alimentare cu apă şi sanitaţie (2014 – 2028) a Republicii Moldova. Aceste activități de asemenea, vor contribui la implementarea Obiectivului Dezvoltare Durabilă nr. 6 al Naţiunilor Unite - Apă curată şi Sanitaţie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load