X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cînd va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor

19 ian. 2021,, 15:39   Societate
4980 3

Adunarea Generală a Judecătorilor va fi convocată pe data de 26 martie în ședință ordinară. O hotărîre în acest sens a fost aprobată marți, 19 ianuarie, de către Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a amintit că, pe parcursul anului trecut, au fost mai multe tentative de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință ordinară, dar și extraordinară, însă acestea nu au putut avea loc din cauza situației pandemice.

Regulamentele în vigoare prevăd că Adunarea Generală a Judecătorilor este anunțată cu cel puțin 60 de zile înainte ca aceasta să aibă loc. La Adunarea din 26 martie urmează să fie ales un membru permanent al CSM din rîndul judecătorilor, dar și un membru supleant. De asemenea, urmează a fi aleși patru membri în Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, doi membri în Colegiul de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, precum și trei membri supleanți în Colegiul disciplinar. De asemenea, vor fi prezentate rapoartele de activitate pentru anul 2020 a CSM și Curții Supreme de Justiție.

Hotărîrea a fost aprobată cu nouă voturi pro și două împotrivă. Contra au votat Elena Belei și Carolina Ciugureanu-Mihailuță, care au declarat că vor veni cu o opinie separată. Acestea au solicitat ca ordinea de zi să fie completată cu o chestiune – alegerea membrilor Consiliului în locul celor al căror mandat expiră 2022. Și aceasta pentru că, în opinia lor, va fi complicat să fie convocată o altă adunare în acest an.

În 2019, după ce CSM a respins demersul unor magistrați de a convoca Adunarea Generală, un grup de judecători a convocat ședința extraordinară în septembrie. Atunci, participanții au decis revocarea din funcție a celor șase judecători delegați în Consiliul Superior al Magistraturii. Peste cîteva zile, CSM a adresat o contestație, cerînd anularea ședinței. O nouă ședință a Adunării Generale, la care urma să fie aleasă o nouă componență a membrilor CSM din rîndurile judecătorilor, a fost programată pentru luna octombrie 2019. Însă a fost lipsă de cvorum. La mijlocul lunii ianuarie 2020, CSM a stabilit convocarea Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 13 martie. Aceasta a fost amînată din cauza pandemiei COVID-19. Ulterior, Adunarea a mai fost stabilită pentru 23 octombrie, dar la fel nu a avut loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?