COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cînd și unde va avea loc cel de-al V-lea Congres mondial al găgăuzilor?

Cînd și unde va avea loc cel de-al V-lea Congres mondial al găgăuzilor?

Cel de-al cincilea Congres al găgăuzilor din întreaga lume va avea loc la Comrat pe 13 iunie, transmite Noi.md.

Această dată a fost aprobată de Comitetul Executiv al Găgăuziei. Congresul găgăuzilor va avea loc într-o singură zi. Iar în seara zilei de 13 iunie, pe Piața Centrală a municipiului Comrat va avea loc Festivalul costumului național Gagauz Gergefi.

Conceptul următorului Congres Mondial al găgăuzilor a fost discutat la prima ședință a Comitetului Organizatoric pentru pregătirea desfășurării celui de-al V-lea Congres Mondial al găgăuzilor, organizat de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.


La activitatea Comitetului organizatoric participă primul bașcan al Găgăuziei, Gheorghe Tabunșcic și deputații din Parlamentul Republicii Moldova, Ivanna Koksal și Alexandr Suhodolschi.

Primul bașcan al Găgăuziei, Gheorghe Tabunșcic, a propus efectuarea unei analize a rezoluției congreselor precedente și determinarea sarcinilor care nu au fost îndeplinite. De asemenea, el a anunțat ideea deplasării delegațiilor în raioanele localizării compacte a găgăuzilor în vederea stabilirii unor contacte cu localitățile, organizațiile obștești și conaționalii de peste hotare.

Primul președinte al Adunării Naționale din Găgăuzia, Piotr Pașalî, a pus accent pe găgăuzii de seamă. El a propus consacrarea unor astfel de figuri istorice a timbrelor poștale.

Doctorul de istorie, Stepan Bulgar, în cadrul ședinței a anunțat despre noi descoperiri științifice. Istoricul a adus informații detaliate despre găgăuzii care locuiesc în Kabardino-Balkaria și Osetia de Nord.

Deputatul Ivanna Köksal a subliniat necesitatea organizării unor excursii pe traseele turistice din Gagauzia pentru delegații la congres.

La rîndul său, deputatul Alexandr Suhodolschi a remarcat importanța desfășurării unei campanii de informare despre acest eveniment.

Comitetul organizatoric a hotărît să lanseze un web site al Congresului Mondial Găgăuz pentru a acumula informații despre locurile de aflare compactă a găgăuzilor. În plus, sarcina Comitetului organizatoric este de a pregăti și a publica materiale despre istoria poporului găgăuz.

Următoarea ședință a Comitetului organizatoric cu privire la pregătirea pentru cel de-al V-lea Congres Mondial al Găgăuzilor va avea loc peste o săptămînă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load