COVID-19 : VACCINAȚI 1 006 241  INFECTAȚI 412 231 (+2834)   TRATAȚI 371 836     DECESE 10 542(+20)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 527
Coronavirus stiri: 7857

Cînd locuitorii Moldovei vor plăti mai puțin pentru gaz?

25 mai. 2020,, 20:15   Societate
2343 4

Prețul gazului rusesc pentru Moldova se va micșora treptat și în trimestrul IV al anului 2020. Acesta va coborî pînă la 100 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce va reduce și tarifele la "combustibilul albastru" pentru consumatorii finali.

Despre aceasta a declarat SA "Moldovagaz", comentînd conjunctura actuală a pieței de tip spot și menționînd că compania urmărește cu atenție situația la bursele de valori și asigură că, reieșind din prețurile medii anuale de achiziție, consumatorul final nu va trebui să achite suplimentar pentru gazele naturale.

SA "Moldovagaz" a subliniat că pe piața gazelor naturale de tip spot există fluctuații sezoniere pronunțate, în special în timpul verii, gazul se ieftinește, în timp ce în timpul iernii se scumpește. Mai mult, cotațiile la zi nu includ cheltuielile de transport la cumpărător, care deseori sînt nu doar comparabile, dar și le depășesc. În acest context mai potrivită și corectă ar fi compararea prețurilor medii anuale de achiziție.

Potrivit rezultatelor anului 2019, pe baza contractului de lunga durată cu „Gazprom” acestea au constituit cca 233 dolari SUA pentru o mie de metri cubi la intrare în Moldova. În cazul pieței de tip spot, cu luarea în calcul a cheltuielilor de transport până la hotarul țării, prețurile medii au fi depășit 246 dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, pe baza consumului său anual, Republica Moldova ar fi nevoită să achite cca 14 milioane de dolari SUA în plus. Estimările preliminare demonstrează că situația va fi similară și spre finele anului 2020.

SA "Moldovagaz" a menționat că în cazul pieței de tip spot se aplică principiul „take or pay”, precum și obligațiunea plăților în avans, ceea ce nu este prevăzut în contractul de lunga durată cu „Gazprom”. Totodată achizițiile de pe piața de tip spot presupun și cheltuieli suplimentare pentru balansarea sistemului, precum și flexibilitatea zilnică și cea sezonieră.


Compania moldo-rusă menționează că, potrivit prognozelor preliminare, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova va scădea treptat și va constitui în trimestrul IV cca 100 dolari SUA la intrare în țară.

”Astfel vor apărea premise financiare pentru diminuarea tarifului final pentru consumatori, care este aprobat de către Agenția Națională de Reglementare Energetică anume pe bază prețului de achiziție mediu anual. SA „Moldovagaz” monitorizează atent situația pe piețele bursiere și vine cu asigurările, potrivit cărora reieșind din prețurile medii anuale de achiziție consumatorul final de gaze naturale nu va avea de suportat cheltuieli suplimentare”, se spune în mesajul companiei.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X