AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Șor stiri: 402
Criza energetică stiri: 742

Cînd ar putea fi făcute publice rezultatele anchetei de la IMC

8 ian. 2018,, 16:15   Societate
2867 0

Rezultatele anchetei inițiate de Ministerul Sănătății la Institutul Mamei și Copilului din Capitală, unde o tînără susține că a avortat în toaleta instituției, ar putea fi făcute publice pe parcursul zilei de mîine.

Despre aceasta a vorbit Secretarul general de stat în domeniul sănătății, Boris Gîlcă, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

”Rezultatele preliminare, anume pe acest caz, al Institutului Mamei și Copilului, vor fi disponibile pe parcursul zilei de mîine sau la sfîrșitul zilei de mîine, marți”, susține Boris Gîlcă.

Acesta susține că vor urma sancțiuni în cazul de la Institutul Mamei și Copilului: „Vor urma sancțiuni, cu siguranță, pe ambele cazuri, asta vreau să vă spun. Și mai mult ca atît: noi trebuie să încurajăm și să aducem gratitudine medicilor care lucrează dedicat și așa o vom face. Și vom condamna pe acei puțini care dau o palmă la tot sistemul de sănătate prin comportamentul lor. Și acest lucru va fi o lege în sistemul de sănătate din Republica Moldova.”

Potrivit lui Boris Gîlcă, astfel de cazuri au loc anume atunci cînd lipsește o comunicare eficientă în sistem: ”Din primele informații, înțelegem că a avut loc un caz medical gestionat cu sutele la această instituție. Și trebuie să facem distincție între actul medical și procedura medicală propriu-zisă și, probabil, comunicarea ineficientă sau chiar proastă, putem spune, la acest capitol. Înțelegem și pot să admit că, uneori, nu avem o comunicare eficientă în sistem. Dar toată lumea zice că e de vină sistemul, iar cînd e vorba să facem o reformă, o transformare, o schimbare, trebuie să schimbăm sistemul. Dar întrebarea mea este - cine face acest sistem? Nu tot oamenii fac acest sistem? Or, schimbarea vine de la om.”


Realitatea.md amintește că o tînără de 19 ani a făcut publică istoria sa cutremurătoare pe un grup închis de pe Facebook, unde a povestit cum a născut la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău (IMSP). Cazul său a devenit viral pe internet, conducerea spitalului și cea a Ministerului Sănătății anunțînd că s-au autosesizat, inițiind și o anchetă internă. Mai tîrziu, angajații maternității, suspectați că ar fi implicați, au fost suspendați temporar din funcție. În același timp, unii internauți sînt de părere că în spatele acestei istorii s-ar ascunde un alt adevăr, dorindu-se defăimarea imaginii instituției.

Poliția a dechis o cauză penală pentru neglijență în serviciu, iar zilele trecute, mai multe femei care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova au lansat o declarație comună în care fac un apel către instituțiile importante în stat.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав