X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cînd ar putea ajunge primele vaccinuri anti-COVID-19 în Republica Moldova

1 dec. 2020,, 08:13   Societate
11048 3

Premierul Ion Chicu este de părere că vaccinul împotriva coronavirusului nu va ajunge în Republica Moldova mai devreme de sărbătorile de Paști. Declarația a fost făcută pe 30 noiembrie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Șeful executivului a dat de înțeles că țara noastră va accepta oricare dintre vaccinurile împotriva coronavirusului care vor fi aprobate, indiferent de producător, transmite newsin.md.

„Actualmente, în etapa aproape finală, sînt vreo 7 vaccinuri de la diferiți producători. Republica Moldova stă în rînd pentru toate. Nu am comandat nimic, pentru că nu se plasează comenzi. UE a precomandat, pentru că în producere nu este nimic. M-am adresat prim-miniștrilor țărilor baltice, rușilor, am discutat cu ungurii, cu România vom discuta, dacă vor avea posibilitate… Vaccin vom primi cînd va fi în producere”, a precizat premierul.

Ion Chicu a precizat că, în opinia sa, potențialul vaccin nu va ajunge în Republica Moldova prea curînd.

„Eu cred că, realist vorbind, mai degrabă de Paște nu vom avea vaccin, nici noi și nici lumea”, a spus Chicu.


Întrebat de ce Chișinăul nu s-a adresat pînă acum României cu această solicitare, prim-ministrul s-a arătat sigur că Bucureștiul va susține Republica Moldova: „Colegii noștri discută cu România, inclusiv pe dimensiunea Agenției Medicamentului. Vă asigur că atunci cînd România va primi vaccinul, ne va da și nouă, frățește”.

Pe 24 noiembrie, senatorul PNL România Viorel Badea a declarat, după o întrevedere cu ministrul Sănătăţii al României, că o parte din dozele de vaccin împotriva COVID-19, pe care le va obţine Bucureștiul din partea Uniunii Europene, va ajunge în Republica Moldova. Ulterior, o declarație în acest sens a fost făcută și de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În prezent, există mai multe 7 vaccinuri împotriva coronavirusului care au ajuns în faza a III-a de studiu: AstraZeneca și Universitatea Oxford (Marea Britanie); Moderna (SUA); Novarax (SUA); Pfizer și BioNTeh (SUA și Germania); Johnson & Johnson (SUA); Sputnik V (Rusia); EpiVac Corona (Rusia).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?