COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cînd am plăti mai puțin pentru energia electrică

Cînd am plăti mai puțin pentru energia electrică

Compania statului Energocom va intermedia şi în următorul an achiziţiile de energie electrică pentru companiile de distribuție și furnizare din Republica Moldova.

Asta după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis sistarea procedurilor de licitație de achiziție a energiei electrice inițiate de către furnizori, transmitemold-street.com.

Astfel de la 1 aprilie 2020 şi pînă pe 31 martie 2021, furnizorii vor procura energia electrică la un preţ de 49,9 de dolari pentru un MWh, ceea ce reprezintă o reducere cu aproape 8% față de prețul actual de procurare a curentului electric.


Energia electrică va fi cumpărată prin intermediul Energocom de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan) și din Ucraina. Preţurile de achiziţie au fost şi au rămas diferite.

Care este noul preţ de achiziţie de la fiecare în parte nu este clar încă. Acum de la Cuciurgan cumpărăm la prețul de 52,4 de dolari pentru un MWh, iar de la DTEK Pavlogradugoli la prețul de 64,4 dolari pentru un MWh.

Şeful statului Igor Dodon a anunţat, în cadrul emisiunii sale "Preşedintele răspunde", că de la Cuciurgan preţul nou al energiei este de 49,5 dolari pentru un MWh, adică avem o reducere cu doar 5,5%, faţă de preţul vechi.

Ucrainenii, care asigură doar 15% din energia electrică, au acceptat o diminuare cu circa 15%, a spus preşedintele. Altfel spus, preţul energiei din Ucraina a coborît la mai puţin de 55 de dolari pentru un MWh.

O astfel de diminuare a preţurilor, cumulată cu scăderea cu peste 30% a costului energiei la Termoelectrica, ar putea duce la o reducere cu circa 10% a tarifelor finale.

Acest lucru s-ar putea întîmplă în lunile mai-iunie 2020. Este adevărat că aprecierea dolarului din ultima perioadă ar putea avea un impact asupra valorii reducerilor de tarif.

În prezent doar 20% din necesarul de energie este asigurat de producția locală, alte circa 10% se importă din Ucraina, iar 70% - de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load