COVID-19 în MOLDOVA

Cinci tinere din Moldova se regăsesc printre finalistele unui concurs de nuvele în limba franceză de la Saint-Étienne

Cinci tinere din Moldova se regăsesc printre finalistele unui concurs de nuvele în limba franceză de la Saint-Étienne

Cinci tinere din Moldova – trei din Chișinău și două din Ungheni – sînt premiante ale Concursului nuvelelor în limba franceză de la Saint-Étienne, Franța.

„Mă bucur nespus de mult pentru aceste succese deosebite”, a menționat Galina Berbeu, profesoara tinerelor de la Ungheni, după care a mai adăugat: „Este unul dintre nenumăratele atuuri ale proiectului bilingv francofon din care facem parte deja de 20 de an”, scrie expresul.md.

De subliniat că, în total, au fost alese cinci cîștigătoare și urmează o nouă etapă, cea finală.


Nuvelele vor fi evaluate de un juriu din Paris, iar cîștigătorul va beneficia de o excursie în orașul francez Saint-Étienne. Eugenia Bobu spune că tema nuvelei pe care a scris-o a fost una actuală și realistă.

„Personajul principal este un tînăr care nu realizează cîte momente, amintiri frumoase a pierdut din cauza prietenilor toxici, a jocurilor de noroc și a petrecerilor. Paradoxul este că înainte el învăța foarte bine, iubea să practice diferite sporturi, să își găsească noi pasiuni, dar își pierde aceste obiceiuri. Pînă cînd, într-o seară, ieșind dintr-o sală de jocuri cu prietenii săi, pierzînd ultimii bani, a realizat că nu mai este acel băiat plin de viață. A decis să facă o plimbare la aer proaspăt, unde a realizat tot ce a pierdut și tot ce trebuie să repare din ultimii ani”, povestește Eugenia. La rîndul ei, Gabriela Chirilovici povestește că în nuvela ei este redată povestea unei adolescente care și-a dorit ca aniversarea sa de 16 ani să fie una deosebită, o zi în care ea să contribuie la o societate mai prosperă.

„Ce ține de rezultatele concursului, au fost mult peste așteptările mele, chiar m-au luat prin surprindere, plasîndu-mă pe locul doi din cei cinci laureați din Republica Moldova. Participarea la acest concurs a fost o experiență frumoasă ce a contribuit la dezvoltarea nivelului meu de limbă franceză.” E de subliniat că acest concurs este organizat la inițiativa Asociației „Lire a Saint-Étienne”. De șase ani la concurs participă și liceeni din Republica Moldova grație Asociației „Prietenii Moldovei” din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes. Tot această asociație oferă și marele premiu – o vizită în orașul Saint-Étienne.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load