COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 523
Coronavirus stiri: 7842

Cinci persoane, reținuțe în cazul contrabande cu peste 200 kg de heroină

23 iun. 2021,, 10:31   Societate
1522 2

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a oferit mai multe detalii în cazul investigării contrabandei cu peste 200 kg de heroină, cu implicarea cetățenilor Turciei și Moldovei.

„Inițial, în această cauză penală au fost rețunite 7 persoane, în primele faze ale investigației s-a constatat că două persoane nu sînt implicate în acest caz și au fost eliberate. Cele cinci persoane implicate, doi turci și trei moldoveni au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind învinuiți de contrabandă cu droguri și circuit cu droguri. În Republica Moldova, această activitate este pedepsită cu pînă la 15 ani de închisoare. În rezultatul comunicării cu Ucraina, pe parcursul investigației, au fost identificate mijloacele de transport cu care a fost transportată această încărcătură. Figurantul principal importa mărfuri de construcție legal, apoi în aceste mărfuri era ascunsă heroina. Această încărcătură este de origine și import din Iran, transportată către Rusia prin Ucraina către Republica Moldova și care urma să fie exportată în UE. Figurantul principal este de origine turcă, care a fost ajutat de un alt cetățean turc, aceștia discutînd doar în limba turcă”, a delcarat șeful PCCOCS, Ion Caracuian.

Potrivit șefului INI, Iurie Stoian, TIR-ul se îndrepta de la Chișinău spre regiunea transnistreană.

Șeful PCCOCS a subliniat că autoritățile de urmărire penală investighează și legăturile din UE și cine neapărat este beneficiarul final al acestei încărcături.

Poliția Republicii Moldova a anunțat sîmbătă, 19 iunie 2021, despre capturarea unui lot de heroină, depistat pe teritoriul țării. Oamenii legii vorbesc despre cea mai mare cantitate depistată pînă acum pe teritoriul Republicii Moldova, deținută de o grupare internațională specializată în trafic de droguri.


Oamenii legii nu au numit cantitatea, invocînd faptul că ar putea prejudicia ancheta, menționînd doar că „gruparea criminală internațională a fost demascată ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere - INI, PCCOCS și Serviciul Vamal”.

Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) confirmă captura de droguri demascată de comun cu ofițerii de la Inspectoratul Național de Investigații și Serviciul Vamal al Republicii Moldova, a declarat Emil Gaitul, purtătorul de cuvînt al PCCOCS.

Totodată, Gaitur menționează că lotul de droguri capturat nu este deocamdată expertizat, iar investigațiile sînt în fază activă.

Cea mai mare captură de droguri de pînă acum a fost reţinută la 20 martie 2008, cînd oamenii legii au depistat circa 200 de kilograme de heroină ascunsă în saci cu fasole.

Valoarea capturii de heroină pe piaţa neagră ajungea la acel moment la aproximativ 10 milioane de euro, ceea ce a făcut „dosarul Heroina” cel mai „scump" din justiţia moldovenească.

Au urmat arestări, anchete peste anchete şi versiuni peste versiuni. Într-un final, dosarul a fost trimis în judecată, iar printre acuzaţi s-au regăsit doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, Karalar Murat Hamza, şoferul maşinii (13 ani închisoare în penitenciar de tip închis), şi Cerkez Akbulut, tot el, Cernit Murat, Altîg Murat, (8 ani închisoare în penitenciar de tip închis), dar şi cîţiva poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat afacerea: Corneliu Savca (14 ani închisoare în penitenciar de tip închis), Ruslan Ţopa, Dumitru Moiseev (3 ani închisoare, cu suspendare) şi Valeriu Ohladciuc.

Prin hotărîrea Curții de Apel Chișinău din noiembrie 2017, Ruslan Ţopa și Valeriu Ohladciuc au fost achitați.

De asemenea, s-a dispus nimicirea corpurilor delicte, cei 20 de saci cu circa 200 kilograme de heroină. Oficial, nu se cunoaște unde au fost depozitate drogurile.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X