COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîinii prelungesc viaţa stăpînilor lor

Cîinii prelungesc viaţa stăpînilor lor

Posesorii de cîini trăiesc mai mult, arată rezultatele a două noi studii.

Potrivit oamenilor de ştiinţă suedezi, riscul de deces la persoanele în vîrstă singure este cu o treime mai scăzut în cazul în care au un cîine. Singurătatea este un inamic al persoanelor în vîrstă, care nu numai că le împiedică să fie fericite, ci şi creşte adesea riscul de deces sau de boli cronice.

Asociaţia americană pentru sănătatea inimii a explicat că, deşi rezultatele nu dovedesc cu exactitate faptul că prietenii patrupezi contribuie la o stare de sănătate mai bună a stăpînilor lor, există o serie de dovezi că ei sînt utili pentru vîrstnici şi că riscul de deces este mai mic pentru proprietarii de cîini.


Aceştia au cu 65% mai puţine şanse să moară în urma unui atac de cord şi este cu 31% mai puţin probabil să aibă un accident vascular cerebral. De asemenea, proprietarii de cîini au mai multe şanse să trăiască în urma unui accident cardiovascular decît cei care trăiesc într-o casă cu un partener sau copii. Pentru cele două noi studii, cercetătorii au analizat datele unor persoane cu vîrste cuprinse între 40 şi 85 de ani, care au fost spitalizate după un atac de cord sau un accident vascular cerebral, din 2001 pînă în 2012. 5% dintre cei care au avut un accident vascular cerebral erau posesori de cîini. Riscul de deces în cazul acestora s-a dovedit cu 27% mai mic.

Pentru cei care locuiau cu un partener sau cu copiii, riscul de deces a scăzut cu doar 12%. În cazul persoanelor care suferiseră un infarct, riscul de deces s-a diminuat cu 33%, dacă erau aşteptaţi acasă de un cîine şi cu doar 15%, dacă îi aştepta un partener sau copiii. În al doilea studiu, cercetătorii de la Universitatea din Toronto au analizat datele a peste 3,8 milioane de persoane, iar rezultatele le-au indicat un alt mare beneficiu al stăpînilor de cîini. Posesorii celui mai bun prieten al omului au avut un risc de deces cu 24% mai scăzut din orice cauză, cu 65% mai mic în urma unui atac de cord şi cu 31% mai redus din cauza bolilor cardiovasculare.

Nu este de mirare, avînd în vedere că alte studii au descoperit că persoanele care au cîini au un nivel mai mic al colesterolului şi tensiunii arteriale, pentru că, datorită animalului de companie, merg la plimbare mai des.

Cîinii trebuie să meargă între 30 de minute pînă la două ore pe zi, ceea ce este semnificativ mai mult decît cele 150 de minute de mişcare pe săptămînă recomandate de medici. Beneficiile cîinilor pentru stăpînii lor nu sînt numai fizice, ei contribuind şi la sănătatea mentală a omului. Aproximativ 40% dintre americanii mai în vîrstă mărturisesc că se simt izolaţi sau singuri, însă cîinii risipesc aceste îngrijorări.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load