Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Chirurgii din Moldova, gata să facă operații de clasă mondială!

22 sep. 2018,, 13:00   Societate
6059 0

Chirurgii din Moldova sînt pregătiți să facă intervenții chirurgicale de clasă mondială!

Acest fapt a fost menționat, într-un interviu pentru Noi.md, de către Aureliu Bătrînac, director medical al Medpark, doctor în științe medicale, medic de categorie superioară, docent, autor a peste 200 de publicații științifice, cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, posesor al medaliei „Nicolae Milescu-Spătaru” a AȘM, laureat al Premiului de Stat al RM în 2018, cetățean de onoare al raionului Dondușeni.

În același timp, el a spus că aceste intervenții sunt foarte costisitoare și au nevoie de susținerea companiilor de asigurări. „Nu putem conta pe faptul că pacienții le vor putea achita”, a remarcat chirurgul.

Numele lui Aurel Bătrînac este bine cunoscut nu doar printre medicii moldoveni – în anii de activitate în chirurgia cardiacă el a salvat mii de vieți, face operații unicat pe cord și multe clinici renumite din lume ar fi onorate să-l aibă printre angajați.

Aurel Bătrînac a recunoscut că pe parcursul activității sale a efectuat între 2000 și 2500 de intervenții pe cord. În opinia lui, Premiul de Stat i-a fost acordat pentru ”activitatea de creație” de treizeci de ani, pentru meritul de a contribui la dezvoltarea chirurgiei cardiace.


Distinsul medic are mai multe operații și tehnici chirurgicale brevetate. El a propus o variantă a plastiei pe valva mitrală și una dintre opțiunile pentru tratamentul chirurgical al rupturilor de sept interventricular ca o complicație a infarctului miocardic acut. Aceste metodici au fost brevetate, iar cu aplicarea lor au fost operați mulți pacienți, există rezultate bune – și în țara noastră, și în afara ei. Împreună cu echipa Aurel Bătrînac am lansat mai multe programe speciale de tratare a unor forme complicate de boli ischemice ale inimii – tratamentul chirurgical al anevrismului la nivelul ventriculului stîng, al insuficienței mitrale ischemice acute și cronice. Împreună cu echipa, el a început să facă operații de revascularizare miocardică (șuntare coronariană) pe inima în funcțiune, operații simultane coronariene și carotide. De asemenea, a lansat programe de tratament chirurgical al cardiomiopatiei hipertrofice, intervenții chirurgicale pentru tratamentul aritmiilor cardiace, în particular, cu fibrilație atrială și flutter atrial, în combinație cu alte operații pe cord, - operații clasice, dar și radiofrecvente în cazul tulburărilor de ritm cardiac.

Aurel Bătrînac a remarcat că tehnologiile de intervenție chirurgicală se modifică în permanență. Apar proceduri noi: minim invazive, cu incizii mici. Deja se poate insera valva prin arteră, fără a deschide toracele. „Și noi în Moldova putem efectua intervenții de clasă mondială, însă e foarte costisitor, ele au nevoie de susținerea companiilor de asigurări. Nu putem conta pe faptul că pacienții le vor putea achita”, a specificat medicul.

Întrebat pentru ce perioadă îi poate fi lungită viața omul cu inima bolnavă dacă se adresează la timp medicului el a răspuns: „Pentru perioada pe care i-a hărăzit-o Dumnezeu. Sarcina noastră este nu doar să luăm pacientul de pe masa de operație și să-l ducem la reanimare, dar și să facem astfel, ca după asta omul să fie sănătos încă mulți ani.”

Potrivit lui, în prezent chirurgia cardiacă este de un nivel care permite să fie oferite garanții destul de mari, cu condiția că toate au fost făcute la timp.

„Dacă oamenii se adresează la stadiile incipiente ale bolii, înainte de apariția unor tulburări circulatorii depășite, fără să fie afectate alte organe (plămînii, ficatul, rinichii), doar inima, la aceste etape poate fi făcută intervenția chirurgicală. Pentru noi este important ca după intervenție omul să-și trăiască viața fără a ține cont de faptul că a suportat o intervenție pe cord. Deci comparăm longevitatea oamenilor care au suportat o intervenție cu a celor care nu au avut această experiență. Tratamentul trebuie efectuat în așa fel, ca să nu existe sechele. Da, nu întotdeauna se reușește, oamenii se prezintă cu multe alte maladii adiționale, cu boli netratate și afecțiuni ale altor organe. Și chiar dacă intervenția a fost una de succes, recuperarea funcțională nu-i mai permite omului să revină la o formă fizică excelentă. De aceea este foarte important ca oamenii să se adreseze foarte devreme”, a afirmat Aurel Bătrînac.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?