TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chirtoacă este liber. Curtea de Apel Chișinău a anulat restricțiile

Ex-primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, învinuit de procurorii Anticorupție de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată, a primit undă verde ca să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

La un an și jumătate după ce a fost reținut, Curtea de Apel Chișinău a anulat toate restricțiile impuse fostului edil în calitate de învinuit. În decembrie 2017, Chirtoacă a solicitat permisiunea de a pleca în Romînia pentru a participa la funerariile regelui Mihai, dar a fost refuzat.​

Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai 2017 de procurori pentru trafic de influență în cazul licitațiilor pentru amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău. Fostul edil afirmă că nu a comis nicio ilegalitate, îndeplinindu-și doar atribuțiile de serviciu. El pledează nevinovat și susține că este vorba de o răfuială politică. „Conștiința mea este curată. Îmi doresc să conving de acest lucru și organul de urmărire penală, și judecătorii. Timp de o lună m-am documentat despre acuzațiile care mi se aduc. Nu am denunțat pe nimeni pentru că nu am pe cine și nici eu nu am făcut nimic. Mi-am îndeplinit munca”, a explicat Chirtoacă jurnaliștilor.

Procurorii anticorupție susțin că Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chişinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului Municipal Chişinău. Grozavu a declarat în cadrul urmăririi penale că 26 la sută din veniturile companiei reprezentau „mulţumire” pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută - şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie, Igor Gamrețchi.

La 10 noiembrie 2017, Judecătoria Chișinău l-a eliberat pe fostul primar din arest la domiciliu, plasîndu-l sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul municipiului Chișinău.


Dosarul se află pe rol în instanța de fond.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load