Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1125

Chicu trage un semnal de alarmă în legătură cu majorarea ratei dobînzii pentru Programul "Prima Casă"

30 iun. 16:30   Societate
8762 0

Fostul premier al țării, Ion Chicu, s-a arătat indignat de majorarea ratei dobînzii în cadrul Programului de Stat „Prima Casă”.

Chicu afirmă că, din acest moment, beneficiarii acestui Program vor avea de achitat lunar o rată a dobînzii cu 5,35% mai mult.

„Astăzi, trebuie să vă informez despre o adevărată tragedie prin care trec acum cele peste 8 mii de familii și beneficiari ai Programului de Stat „Prima Casă”. Personal am depus eforturi enorme pentru ca acest Program, care avea scopul să mențină tinerii în țară, să se dezvolte, deoarece soluționa una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerele familii în Moldova – lipsa locuinței. Din cîte știți, ideea Programului constă în faptul că statul ajută tinerii beneficiari atît la etapa de procurare a locuinței, cît și la etapa de rambursare a creditului ipotecar. Asupra tuturor acestor familii acum planează riscul de a rămîne fără locuință cu inevitabila plecare din țară”, spune Ion Chicu.

În acest context, fostul premier i se adresează actualei prim-ministre, Natalia Gavrilița, cerîndu-i să se ocupe „serios” de această problemă.

„Ocupați-vă serios de această problemă. Dacă pierdem acești oameni din țară, Dumneavoastră veți fi de vină. Nu BNM și nici contextul internațional. Vă sugerez să întreprindeți următorii pași concreți pentru a ajuta aceste 8 mii de familii. Revedeți de urgență mărimea marjei bancare, pe care ați majorat-o absolut neîntemeiat la 29 decembrie 2022 prin Hotărîrea Guvernului nr. 482. Modificați Hotărîrea Guvernului de aprobare a Regulamentelor de acordare a compensațiilor pentru beneficiarii Programului. Revedeți politica monetară inadecvată pe care o impuneți Băncii Naționale de majorare a ratei de bază. Opriți diminuarea salariilor reale ale angajaților din sectorul bugetar, cel puțin. Compromiterea Programului „Prima Casă” nu este doar pierderea acestor oameni – lux pe care țara nu și-l mai poate permite. Dar este vorba și despre pierderea definitivă a încrederii oamenilor în acest stat, deoarece Programul a fost lansat de stat, iar oamenii au crezut acest stat”, conchide Chicu.


Amintim că, la ședința Guvernului din 29 iunie curent, prim-ministra Natalia Gavrilița a solicitat ca Ministerul Economiei să vină cît mai curînd cu soluții pentru ca persoanele beneficiare în cadrul Programului „Prima Casă” să poată trece mai ușor peste șocul economic.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав