COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Chicu se află la Minsk. S-a întîlnit cu omologul său, Roman Golovcenko

17 iul. 2020,, 09:14   Societate
1966 0

Prim-ministrul Ion Chicu se află în vizită de lucru la Minsk, cu ocazia participării la ședința Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE). Oficialul s-a întîlnit cu omologul său belarus, Roman Golovcenko.

Prim-ministrul Chicu l-a felicitat pe șeful Guvernului belarus cu ocazia învestirii recente în funcție.

Oficialii au discutat despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării în sectoare-cheie de interes comun. A fost subliniată necesitatea intensificării eforturilor privind consolidarea și dezvoltarea relațiilor comercial-economice. Ion Chicu a exprimat interesul Guvernului de a spori volumul exporturilor produselor moldovenești pe piața belarusă și a identifica, în comun, proiecte de cooperare, valorificînd potențialul existent, transmite realitatea.md.

În contextul combaterii răspîndirii infecției Covid-19, părțile s-au angajat să-și unească eforturile, fiind apreciată cooperarea în repatrierea cetățenilor ambelor state.

De asemenea, s-au discutat proiectele comune privind dezvoltarea infrastructurii în Republica Moldova. „Salutam și încurajăm participarea activă a companiilor belaruse la licitațiile lansate pentru construcția drumurilor. Sunt interesat în experiența Republicii Belarus și vrem să continuăm cooperarea privind asamblarea autobuzelor și troleibuzelor, eventual - fabricarea unui model nou de autobuz electric”, a spus Ion Chicu.


Oficialii s-au arătat interesați în implementarea proiectelor de investiții în sectorul vinicol, agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic. Moldova dorește să preia experiența belarusă în dezvoltarea complexelor animaliere, dar și a sectorului semincer.

Premierul Golovcenko a asigurat că Guvernul său este dispus să impulsioneze relațiile între Moldova și Republica Belarus, subliniind importanța intensificării activității Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică. De asemenea, Șeful Executivului de la Minsk a exprimat interesul față de inițiativa Guvernului Republicii Moldova privind dezvoltarea celor 16 platforme industriale, care vor deschide noi oportunități pentru cooperarea bilaterală moldo-belarusă.

În perioada ianuarie-mai 2020 volumul schimburilor comerciale a constituit 65,5 mil. dolari. Astfel, Republica Belarus ocupă locul 11 în rîndul partenerilor comerciali externi ai Republicii Moldova, cu o valoare a exporturilor de 28,1 mil. dolari.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X