Preşedintele stiri: 3610

Chicu, indignat de declarațiile lui Parlicov că prețul la gaz nu influențează oamenii din economie

27 mar. 16:14   Societate
2643 0

Fostul premier, Ion Chicu, s-a arătat indignat de declarațiile ministrului Energiei, Victor Parlicov că „subiectul gazelor nu exercită așa influență majoră în cadrul economiei cum este prezentat în spațiul public”.

Potrivit lui Chicu, „dacă se închid ochii la faptul cîte întreprinderi s-au închis din cauza tarifului mare la gaze și declari că asta nu are impact, înseamnă că ceva acolo e grav”. „Ministrul Energiei a moștenit de la Andrei Spînu și lipsa de transparență, ori noi vrem să știm pe cîți bani s-a cumpărat gaz toamna trecută”, a mai adăugat Chicu.

„Ministrul energiei a declarat că prețul gazului nu influențează economia. El este nou în acele birouri, dar haideți să întrebăm oamenii dacă are impact sau nu prețul la gaze. Dacă creșterea de 6,3 ori a tariful intern la gaz de la 4,63 la 29 26 nu este importantă, dacă închizi ochii la faptul că atîția bani, inclusiv bugetari, s-au cheltuit din bugetele familiilor, dacă se închid ochii la faptul cîte întreprinderi s-au închis din cauza tarifului mare la gaze și declari că asta nu are impact, înseamnă că ceva acolo e grav, notează unimedia.

În primul rînd, nu trebuia să se ajungă în această situație. Sunt convins că noi plătim acuma polița pentru lipsa de profesionalism și pentru lipsa de responsabilitate a acestei guvernări. S-au plătit 11 miliarde de lei din buget pentru a procura gaze. Dacă în sezonul rece din 2020 - 2021, malul drept al Nistrului a achitat 100-110 de milioane de dolari pentru tot gazul necesar, atunci în perioada 2022-2023 s-au cheltuit 800 - 900 de milioane de dolari, adică de șapte-opt ori mai mult. Întrebare - are impact sau nu are impact asupra bugetelor familiilor, asupra economiei? Credem că are și unul foarte mare.

Ministrul Energiei a moștenit de la Andrei Spînu și lipsa de transparență, ori noi vrem să știm pe cîți bani s-a cumpărat gaz toamna trecută, ce volum de gaz a cumpărat, cît vom mai plăti noi 29 lei în condițiile cînd prețul de piață este sub 500 de dolari. În loc să vină cu informații, ei declară că nu e atît de important. Dacă guvernarea ar întreba oamenii cum au supraviețuit această iarnă, cîți au stat în frig, cît au achitat și cîți bani au împrumutat pentru că să poată să încălzească locuințele elementar, atunci cred că ar avea o altă atitudine și un alt mesaj acest ministru”, a menționat Chicu.


„Subiectul gazelor nu exercită așa influență majoră în cadrul economiei cum este prezentat în spațiul public. Asta a făcut parte din acea agendă a Federației Rusiei pentru a crea impresia că bunăstarea în Republica Moldova depinde de gaz și de prețul gazelor”. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către ministrul Energiei, Victor Parlicov.

21
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий