Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Chicu: Ca să obții preț mai mic la gaz, trebuie să cedezi ceva

18 oct. 2021,, 14:28   Societate
2960 0

Fostul premier, Ion Chicu, arată cu degetul spre Președinție și dă de înțeles că președinta Maia Sandu ar trebui să se implice în negocierile cu Gazprom, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

În opinia lui Chicu, „ca să obții ceva de la ruși, americani sau nemți, ceva la un preț mai mic decît prețul de piață, trebuie să cedezi ceva, iar Moldova nu poate ceda nimic”. „Noi putem doar merge "la Peresecina quot;, pentru a evita o videoconferință la care participă și Putin...”, a comentat fostul premier, după ce Maia Sandu nu a participat la reuniunea șefilor de state CSI.

„La 30 septembrie 2021 a expirat Contractul de livrare a gazelor. Acest Contract a fost încheiat încă de pe timpurile Președintelui Voronin și a fost prelungit de fiecare dată. Deci, începînd cu 1 octombrie 2021, Gazprom nu mai are nicio obligațiune, care ar reieși din Contractul expirat la 30 septembrie și este necesar de negociat și încheiat un alt Contract. Autoritățile noastre nu divulgă în baza la ce înțelegere cu rușii primim noi gazul în octombrie, dar e cunoscut prețul - 790 dolari per mia de cubi. După modul cum (nu) decurg negocierile pentru livrările de gaze pentru perioada următoare putem deduce, că și în lunile următoare prețul la intrare va fi ceva similar. Tariful actual de livrare a gazelor consumatorilor este calculat dintr-un preț de import de 5 ori mai mic decît 790 dolari. Respectiv, Moldovagaz nu poate achita în aceste condiții livrările curente către Gazprom. Iar dacă nu achităm livrările curente, gaz în conductă nu avem. Chiar dacă avem contract... Aceasta, e deja valabil pentru luna octombrie. Iată de ce trebuie „să fierbem un pahar cu apă, nu două..." Și aici nu-i nici un sarcasm și panică, cum încearcă să prezinte latrinele mediatice ale guvernării, dar e o încercare de a evita sistarea livrărilor de gaze pe motiv de neplată

Deci, care este miza negocierilor noastre cu Gazprom? Noi vrem ca Gazprom să ne dea gaz mai ieftin ca cel de piață.

Ca să obții de la cineva (ruși, americani, nemți, etc) ceva la un preț mai mic decît prețul de piață, trebuie să cedezi ceva. Ce poate ceda Moldova Gazpromului (Rusiei)?


Nimic, din ce ne-ar permite ceilalți "parteneri". Noi putem doar merge "la Peresecina", pentru a evita o videoconferință la care participă și Putin...

Libertatea - costă, sclavia - sugrumă”, a comentat Chicu.

Vicepremierul Andrei Spînu a plecat astăzi în Polonia pentru a purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămînă fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?