AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 51
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 744

Cetățenii moldoveni nu vor trebui să plătească 7 euro pentru călătoriile fără viză în UE pînă în 2023

6 ian. 11:50   Societate
2120

Uniunea Europeană a amînat pînă la sfîrșitul anului 2022 lansarea Sistemul european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS), care impune călătorilor din țările fără viză să achite o taxă de 7 euro la fiecare trei ani pentru a-și autoriza călătoriile. Aceasta înseamnă că taxa nu va deveni obligatorie pentru cetățenii Moldovei, Ucrainei și ai multor alte țări pînă în 2023.

Acest lucru rezultă din documentele Agenției de profil a UE, EU-LISA, care sînt la dispoziția "Adevărului European".

După cum se menționează, după lansare și după perioada de tranziție, intrarea cetățenilor moldoveni în UE cu pașaportul biometric va fi posibilă numai cu înregistrarea prealabilă (autorizare) în noul sistem. Autorizația va fi contra plată (7 euro) și va fi valabilă 3 ani, iar după acest interval, va fi necesară reînnoirea documentului.

UE subliniază că Autorizația ETIAS va fi introdusă în scopuri turistice sau de afaceri şi nu va înlocui o viză de studii sau de muncă, deoarece nu necesită confirmarea scopului intrării sau prezentarea de documente însoțitoare (dovada venitului, statutul etc.). În plus, autorizația nu necesită vizitarea centrelor de viză, formularul poate fi completat online în doar cîteva secunde sau minute.

Comisia Europeană estimează timpul necesar pentru prima completare a chestionarului la 20 de minute. Datele oferite de călător vor fi comparate cu datele din bazele de date ale UE pentru a verifica dacă persoana nu a depășit timpul de ședere în UE, dacă a comis infracțiuni pe teritoriul UE, dacă nu există alte interdicții specifice de intrare etc.


După cum s-a anunțat anterior, în 2016, Uniunea Europeană a luat o decizie fundamentală de a schimba procedura de traversare a frontierei pentru cetățenii acelor state care au dreptul la intrarea fără viză în UE. În 2018, Parlamentul European a aprobat legislația care stabilește parametrii unui nou sistem numit ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Cu toate acestea, data lansării acestui sistem au fost amînate de mai multe ori, inclusiv din cauza necesității unei finanțări suplimentare și a aprobării legislației tehnice, care a fost adoptată abia în 2021.

La acel moment, Bruxelles se aștepta ca sistemul ETIAS să poată fi lansat de la începutul anului 2022, dar data a fost amânată din nou. ETIAS nu va fi disponibil anul acesta. Cu toate acestea, agenția nu intenționează să amâne lansarea sa pentru anul viitor. Există o decizie politică conform căreia sistemul ar trebui să funcționeze din punct de vedere tehnic în 2022, spune agenția de profil a UE, menționând că respectarea acestui termen va fi o "provocare".

Cu toate acestea, legislația UE cere ca înregistrarea în sistem să fie voluntară timp de cel puțin șase luni, iar această perioadă poate fi prelungită. Astfel, înregistrarea cu plată a călătoriilor în UE pentru cetățenii moldoveni nu va fi obligatorie în acest an.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În opinia dvs., ce ar trebui de întreprins în prezent pentru a asigura cel mai eficient autoapărarea Republicii Moldova?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав