COVID-19 : VACCINAȚI 1 005 181  INFECTAȚI 409 397 (+2394)   TRATAȚI 370 993     DECESE 10 522(+9)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 524
Coronavirus stiri: 7846

Cenușă: ”Guvernarea trebuie să asigure principiul transparenței”

27 noi. 2021,, 12:01   Societate
1297 1

Analistul politic, Dionis Cenușă învinuiește guvernarea de lipsă de transparență și spun că deși se tot vorbește despre aspirațiile europene ale țării noastre, totuși pînă în prezent nu a fost publicată și consultată Agenda de Asociere cu UE, notează Noi.md.

”Tot vorbim despre integrare europeană și cât de important este acest proces pentru Moldova. O facem în Moldova și în capitalele europene. Dar lipsește evidență oficială despre progresul atins de Moldova. Societatea civilă își face treaba, dar nu poate înlocui (și nici nu trebuie să o facă) când vine vorba de auto-evaluarea guvernului la capitolul realizării Acordului de Asociere cu UE. De aceea, nu pot să nu reamintesc următoarele:

- Guvernul așa și nu a publicat și consultat Agenda de Asociere cu UE cu actorii vizați, inclusiv mediul academic, sindicatele și patronatele, mediul de afaceri și societatea civilă. Nu vorbesc despre autoritățile publice locale, inclusiv cele de la Chișinău și executivul autonomiei găgăuze (unde consensul cu guvernarea este subțire).

- Guvernarea și Ministrul de Externe vorbește intens cu UE, dar așa și nu a publicat poziția de negociere (care reiese din nivelul și calitatea implementării Acordului de Asociere). Chiar dacă UE publică propriul document, partea moldoveancă trebuie să-și facă partea sa de lucru. De aceea, ar fi logic ca înainte de summit-ul Parteneriatului Estic de la Bruxelles (6 Decembrie curent), Ministrul Popescu să solicite publicarea unui document oficial care să descrie la ce etapă se află Moldova în implementarea Acordului cu UE”, a scris Cenușă pe canalul său de telegram.

Analistul a formulat acest demers, reieșind din principiul de transparență care trebuie asigurat, fără abateri și scuze, de către guvernare.


”Ministerul de Externe coordonează procesul de implementare a Acordului de Asociere. Deci, documentele menționate de mine pot fi publicate/consultate (noua Agenda de Asociere cu UE) și elaborate (raport privind nivelul de implementare a Acordului) fără probleme sau costuri adiționale”, a concluzionat Cenușă.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X