COVID-19 : VACCINAȚI 1 006 241  INFECTAȚI 412 231 (+2834)   TRATAȚI 371 836     DECESE 10 542(+20)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 547
Coronavirus stiri: 7940

Cenușă: Contractul cu Gazprom va fi o durere de cap pentru PAS pînă la sfîrșitul mandatului

11 noi. 2021,, 11:10   Societate
1848 2

Faptul că Republica Moldova primește gaz este un aspect important, însă toate celelalte legate de contract sînt și vor fi o durere de cap pentru PAS/Sandu pînă la finalul mandatului. De această părere este analistul politic, Dionis Cenușă.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, acesta spune că deși statul a anunțat un pachet de compensații pentru perioada rece a anului, deocamdată nu este clar de unde vor fi luați banii pentru acest mecanism.

”Guvernul a anunțat un pachet/mecanism de compesații pentru perioada rece a anului, care va costa bugetul 1.6 miliarde lei. Statul va acorda ajutor pentru lunile Noiembrie 2021-Martie 2022, iar metoda folosită este alocări de la buget către furnizori nu direct către consumatori (cum ar fi fost în cazul voucherelor). Este logic ceea ce guvernul face, deoarece nu poate să acumuleze datorii noi. Iar conform protocolului semnat de Ministrul Spînu cu Gazprom, Moldova (MoldovaGaz) se obligă să plătească pentru gazul consumat în Octombrie și Noiembrie”, a scris Cenușă.

Potrivit analistului, circa 1.2 miliarde de lei care sînt estimați pentru mecanismul de compensații pot fi acoperiți de ajutorul financiar al UE de 60 milioane euro. Ceilalți circa 500 milioane de lei vor trebui găsiți din altă parte, dar guvernul nu a explicat cum îi va identifica.

”Nu am auzit deocamdată despre alți actori internaționali care și-ar dori să ajute Moldova cu asistență financiară umanitară. De aceea, cel mai degrabă guvernul se va împrumuta, posibil chiar de la UE, mai ales că recent Georgia a renunțat la a asistența macro-financiară a UE. Dar banii nu trec așa ușor dintr-un coș în altul în cazul UE, iar ca să semnezi acorduri noi pentru așa credite trebuie să începi negocierile deja acum (lucru care încă nu a fost menționat ca idee de către guvernare). Moldova primește gaz și asta e un aspect important. Dar toate celelalte legate de contract sînt și vor fi o durere de cap pentru PAS/Sandu pînă la finalul mandatului”, a concluzionat Cenușă.

2

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X