Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Centrul de Justiție Socială din Criuleni oferă ajutor juridic gratuit

5 oct. 2022,, 19:30   Societate
1975 0

În țara noastră sînt mulți bătrîni țintuiți la pat, fără prea multe șanse de însănătoșire, dar pe care sistemul îi declară sănătoși tun ori, pur și simplu, îi ignoră. Este o situație pe care au semnalat-o unii oameni, atunci cînd au încercat să solicite stabilirea gradului de dizabilitate pentru cineva din familie.

Pe lîngă faptul că este o procedură extrem de complicată, mulți spun că, în loc să-i ajute, instituțiile statului le-au pus bețe în roate. Este și cazul unei familii din orașul Criuleni, care a primit un răspuns favorabil, abia după ce s-au implicat experții de la Centrul de Justiție Socială „Echitate”. Urmăriți un material la temă, realizat în cadrul „Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă”, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

Maria Sevastianov, o bătrînică de 84 de ani din orașul Criuleni este țintuită la pat de cinci ani, fiind îngrijită de nepoata sa. Recent femeia a aflat că poate face acest lucru în calitate de asistent personal al bătrînei și, respectiv, pentru asta să beneficieze de un salariu. Însă pentru asta era nevoie ca bătrîna să primească un grad de dizabilitate, proces care s-a dovedit extrem de complicat.

Femeia acuză funcționarii de la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității că ar fi tergiversat examinarea dosarului și chiar ar fi împiedicat pronunțarea unui decizii favorabile. A decis să apeleze la Ministerul Sănătății și autoritățile locale și abia apoi a fost creată o comisie, pentru evaluarea stării de sănătate a bătrînei. Pentru asta a fost nevoie de internarea ei, dar și aici s-au lovit de indiferență.

Abia după ce dosarul a ajuns la Chișinău, a fost emisă o concluzie favorabilă. Bătrîna a primit grad de dizabilitate sever nelimitat. Asta înseamnă că statul trebuie să-i asigure program de reabilitare, incluziune socială și inclusiv asistent social personal. Epopeea nu se termină, însă, aici. Deși a obținut statutul de asistent personal, nepoata bătrînei nu își primește banii care i se cuvin și nici nu știe cînd se va întîmpla asta. Din cauza banilor în bugetul local, asistenții personali așteaptă cîte un an sau chiar doi să li se plătească. Cazul familiei Sevastianova a fost monitorizat de Centrul de Justiție Socială „Echitate".


Acesta este doar unul dintre cazurile monitorizate și ghidate de Centrul de Justiție Socială „Echitate”, care oferă consultații juridice gratuite persoanelor vulnerabile. Accesul la Justiție este o mare problemă pentru acești oameni, care nu au putere să-și revendice singuri drepturile. În ultimul an, peste 300 de oameni au fost consultați, iar unii- ajutați să-și soluționeze problemele juridice în cadrul Campaniei Naționale pentru o Justiție Sănătoasă.

Reprezentanții Centrului susțin că e nevoie de o implicare mai mare a autorităților centrale, astfel ca drepturile omului să fie respectate nu doar la nivel oficial, ci și în teritoriu, printre oameni. Acest material este realizat în cadrul Campaniei Naționale „Pentru o justiție sănătoasă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?