Criza energetică stiri: 488
Biden - Putin stiri: 145

Centrul Covid de la Moldexpo ar putea fi închis

18 noi. 2021,, 20:40   Societate
1984 0

Centrul Covid de la Moldexpo urmează a fi închis în cîteva zile. Toți pacienții au fost transferați prin alte spitale. Despre aceasta a anunțat Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, la ședința Parlamentului de astăzi. „O eventuală explozie ar fi ras o treime din Buiucani”, a spus ministra.

„Centrul Covid de la Moldexpo un alt subiect interesant. Eu am fost acolo personal, l-am vizitat de la a pînă la z, o oră jumătate m-am aflat. Nu am preîntîmpinat pe nimeni. Creat în primăvara anului 2020, cu un scop foarte rațional ca să servească în calitate de Centru de triere a pacienților cu suspecție la Covid, el a ajuns un megaspital de peste 400 de paturi de tratament Covid și tocmai 37 de paturi de reanimare. Ca să comparați, Spitalul Clinic Republican cu aproape 1000 de paturi are o secție de reanimare foarte modernă de doar 45 de paturi. Ea a fost suplinită acum în pandemie cu doar cîteva paturi și aici în niște condiții pe care le cunoaștem cum sînt, deja am dezvoltat aceste 37 de paturi de reanimare.

La fiecare cap al pacientului care stătea pe patul de reanimare era o butelie enormă cu oxigen, care înmulțit la 37 și la o distanță apropiată de acele care mai erau în depozit, puteau provoca o tragedie de proporții. La o eventuală explozie la cea mai mică eroare tehnică, cunoașteți din țările din jur cîte cazuri de acest gen au fost. Vreau să vă spun ce ne-au spus inginerii explozia acolo avea să fie ras o treime din sectorul Buiucani. Condițiile în care activau medicii erau departe de orice standart, dar despre pacienți nici nu mai discutăm, cei care au trecut acolo prin tratament știu la ce mă refer. Și iată în așa condiții medicii noștri, personalul, chiar au făcut minuni salvînd mii de vieți pentru care le sînt profund recunoscătoare.

Cînd am ajuns la minister, am decis că acest centru trebuie descarcat și pacienții din reanimare urgent de evacuat. Acum, el a fost descarcat complet de toți pacienții ei au fost transferați prin alte spitale au fost păstrate doar 3-4 paturi pentru reanimare în caz dacă 112 aduce pacienți în stare mai gravă. În cîteva zile vă informez că îl vom închide cu totul, dar aici sînt multe lucruri pe care o să le spun cu altă ocazie”, a declarat Ala Nemerenco la ședința Parlamentului.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X