Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Centre prietenoase pentru copii vor fi deschise în Moldova

28 mar. 2022,, 20:00   Societate
2547 0

Doar o treime din numărul de copii care, anul trecut, au fost victime sau martori ai infracțiunilor au fost audiați în condiții speciale. Este o cifră modestă, spun reprezentanții Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii.

Pentru a crea condiții mai prietenoase pentru această categorie vulnerabilă de copii, Guvernul urmează să deschidă trei centre regionale: în nord, centru și sud. Unul a fost inaugurat deja în luna februarie și va deservi copii din Bălți și 11 raioane din zona de nord. Aici, copiii vor fi audiați într-o atmosferă în care să nu se simtă stigmatizați. Cînd vor fi lansate celelalte două centre autoritățile nu au încă un răspuns. Subiectul a fost discutat în cadrul unei mese rotunde, organizată de Asociația Presei Independente, informează Noi.md cu referire la tv8.md.

„În fiecare dintre aceste centre, care vor fi create în trei regiuni ale Moldovei, Centru, Sud și Nord, copiii vor beneficia de asistență în cadrul procedurilor legale: audiere specială, vor primi asistenta medico-legala si expertiza medicolegala, vor beneficia de asistenta psihologică si socială”.

Acum o lună, primul din cele trei centre regionale, este vorba despre cel din regiunea de nord a țării, și-a deschis deja ușile. Aici vor ajunge copii din Bălți și alte 11 raioane situate în zona de nord. Centrul oferă servicii prietenoase pentru cîteva categorii de persoane.


În primul rînd, aici vor ajunge copii care au statut de victime sau martori ai infracțiunilor cu caracter sexual, trafic de copii sau violență în familie. De asemenea, ușile centrului vor fi deschise pentru copiii care se află în pericol iminent, dar și pentru părinții și reprezentanții copiilor care vor ajunge acolo.

Potrivit legislației, aflarea copiilor în cele trei centre se va decide de judecătorul de instrucție, de procuror ori de autoritățile tutelare. Potrivit avocatului poporului, responsabilă de drepturile copilului, la nivel național nu există standarde după care să fie evaluate aceste servicii.

„Noi nu avem un mecanism de evaluare, de monitorizare a funcționării acestor camere de audieri. Lipsa mecanismelor de evaluare și monitorizare a activitatii duce, evident, la apariția a unor zone, spații periculoase, cum este cea de la judecătoria Ciocana”.

„Știu că judecătoria Ciocana a fost preocupată de îmbunatățirea condițiilor, reparatii si camera minorilor a fost mutată. În alte sectoare... Eu cred ca aceasta problema va fi mai bine solutionata dupa ce vor fi conjugate eforturile si vor fi create toate cele 3 centre regionale”.

Potrivit datelor sistematizate de Procuratura Generală și prezentate în cadrul evenimentului organizat de API, anul trecut, numărul total al copiilor victimele ale infracțiunilor a fost de 1045, dublu decît anul precedent. Dintre aceștia, doar 274 au fost audiați în condiții speciale, ceea ce ar însemna în jur de o treime.

„Considerăm că este un număr infim și că o mare parte dintre copiii care nu sînt audiați în condiții speciale rămîn să fie audiați prin biroului ofițerului de urmărire penală, în cabinetul procurorului și în afara condițiilor prietenoase pentru copii”.

Gestionarul celor trei centre regionale este Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Deocamdată, nu este clar cînd vor fi inaugurate celelalte două.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?