Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Centrala Electrică de Termoficare din Bălți se împrumută ca să-și achite datoria

6 iul. 10:47   Societate
1724 0

Centrala Electrică de Termoficare Nord din Bălți este pe cale să închidă datoriile istorice față de Moldova Gaz, în prezent de 77 mln. lei, grație unui contract de recreditare a împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, se arată într-un comunicat de la Agenția Proprietății Publice.

Potrivit, Agenția Proprietății Publice, în ultimii ani, societatea pe acțiuni a valorificat un împrumut BERD de 10,7 milioane de euro, investiții cu ajutorul cărora întreprinderea și-a diminuat substanțial datoria istorică acumulată din anii 2000 și și-a eficientizat cheltuielile. Totodată, a fost instalată o nouă centrală de cogenerare și 169 de puncte termice individuale. Pentru acest fapt, dar și pentru proiectele de eficiență energetică derulate, CET Nord în luna mai a fost premiată cu aur la Adunarea Anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD.

Noul împrumut acordat de BERD, în valoare de 15 milioane de euro, presupune noi investiții în următorii trei ani în sistemul termoenergetic din Bălți, dar și o componentă pentru achitarea datoriilor istorice, o premieră pentru instituția internațională.

Datoriile SA СЕТ-Nord față de SA Moldovagaz au apărut ca urmare a imposibilității acoperirii cheltuielilor din tarifele aprobate, iar unul dintre factori a fost că tarifele la gaze naturale, din care se produce energia electrică și termică, au crescut succesiv, acumulîndu-se în perioada 2011-2017 datorii de aproape 266 milioane lei.

Începînd cu anul 2012 creditorul SA Moldovagaz, prin intermediul instanțelor de judecată, a aplicat sechestre pe toate conturile bancare ale CET-Nord care sînt menținute pînă în prezent și din cauza cărora este afectată esențial activitatea operațională a întreprinderii.


„Cu ajutorul acestui împrumut, CET Nord își va putea focusa eforturile și resursele pe prestarea serviciilor calitative consumatorilor, pe reabilitarea sistemului de apă caldă menajeră și conectarea consumatorilor noi, cu instalarea punctelor termice individuale, fapt ce va mări sarcina termică și va conduce la micșorarea în continuare a costurilor de producere și a tarifelor”, a declarat Marian Brînză, directorul interimar al CET Nord. Și nu în ultimul rînd, energia electrică produsă poate contribui la formarea balanței energetice a țării, a adăugat managerul societății pe acțiuni.

Proiectul de investiții finanțat BERD, faza a doua, include și restabilirea sistemului de livrare a apei calde menajere, proces care a fost sistat în anii 1990. Acest proces a început în cadrul primul împrumut, în calitate proiect pilot.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав