X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cele mai vulnerabile state CSI din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, potrivit Moody's

21 feb. 2022,, 07:43   Societate
4538 0

Belarus, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Moldova și Armenia sînt cele mai vulnerabile state CSI cu rating de la Moody's, în cazul introducerii unor sancțiuni dure occidentale împotriva Rusiei din cauza escaladării conflictului cu Ucraina, potrivit unui studiu al agenției, notează Noi.md cu referire la mold-street.

Experții Moody's consideră că riscurile pentru țările CSI asociate conflictului vor fi relativ mici, cu condiția ca eventualele sancțiuni împotriva Rusiei să nu provoace o încetinire serioasă a economiei ruse.

„O creștere a tensiunilor ar putea avea un impact asupra ratinugurile suverane ale statelor CSI prin mai multe canale, avînd în vedere legăturile lor economice, financiare și energetice cu Rusia, deși acesta nu este scenariul nostru de referință”, a declarat Evan Wohlmann, VP-Ofițer Senior de Credit la Moody’s.

În opinia analiștilor, o escaladare a tensiunilor ar slăbi probabil creșterea PIB-ului Rusiei, cu un efect secundar pentru țările care se bazează cel mai mult pe Rusia pentru remitențe (Republica Kîrgîză și Tadjikistan) și, în unele cazuri, pentru comerț.

O scădere severă a remitențelor ar putea submina și pozițiile externe ale unor state. Implicațiile ratigului de creti pentru statele CSI prin acest canal sînt, probabil, cele mai acute în cazul unei scăderi brusce în Rusia, ceea ce în opinia anliștilor de la Moody’s este puțin probabil chiar dacă tensiunile ar escalada.


O posibilă escaladare a tensiunilor, care să conducă la o slăbire semnificativă a rublei rusești, ar putea avea efecte negative de propagare asupra monedelor țărilor CSI și ar putea crește riscurile de lichiditate, în special pentru țări precum Belarus, Tadjikistan și Georgia, cu o pondere mare a datoriei exprimate în valută, nevoi mari de refinanțare externă și/sau rezerve slabe, se arată în raport.

Nivelurile ridicate de dolarizare în sectorul bancar ar afecta, de asemenea, calitatea activelor dacă monedele se depreciază, deși sistemele sînt în general bine capitalizate, susține agenția. Cota Rusiei în exporturile de mărfuri din Republica Moldova este de doar 8,8%, de trei ori mai mică decît a României.

O scădere economică bruscă în Rusia, pe care Moody's nu o consideră un scenariu de bază, va avea, de asemenea, consecințe economice semnificative pentru Belarus, deoarece Rusia este cel mai mare partener comercial – cu o cotă de 46% din totalul exporturilor, spun analiștii.

Menționăm că autoritățile ruse neagă orice intenție de a ataca Ucraina. În același timp, Moscova a plasat la hotarele cu Ucraina un număr impunător de soldați și tehnică militară și desfășoară manevre militare în Belarus și în Marea Neagră.

În plus, autoritățile autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au anunțat, pe 18 februarie, evacuarea rezidenților în Rusia din cauza amenințării unui atac al Ucrainei. Kievul neagă astfel de planuri, argumentînd că intenționează să rezolve conflictul prin diplomație.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?