X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cele mai des întîlnite întrebări legate de sistemul public de pensii

21 oct. 2021,, 09:45   Societate
8977 0

Centrul de Apel al Casei Naţionale de Asigurări Sociale este solicitat pentru consultaţii, zilnic, în mare parte de către pensionari. În acest sens, am selectat cele mai frecvente, 3 întrebări, legate de sistemul public de pensii.

Care sînt criteriile de stabilire a pensiei pentru limită de vîrsta?

Pensia pentru limită de vîrstă poate fi stabilită la împlinirea vîrstelor standard de pensionare prevăzute de lege, cu condiția realizării stagiului minim de cotizare de 15 ani. Astfel, asiguratul care, la împlinirea vîrstei standard de pensionare, nu are stagiul minim de cotizare, are dreptul la alocație socială de stat, transmite Noi.md.

Pentru a obține pensia pentru limită de vîrstă trebuie îndeplinite două condiții:

1. vîrsta de pensionare;

2. stagiul minim de cotizare.


Vîrsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei, în prezent, constituie 59 ani și 6 luni.

Pentru a beneficia de o pensie completă, bărbații trebuie să aibă stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei stagiul complet de cotizare, în prezent, constituie 32 ani și 6 luni.

2. Cum este stabilită pensia în urma activităţii?

Pensia pentru limită de vîrstă se calculează, utilizînd trei principii: primul îl constituie rata de acumulare ceea ce reprezintă 1,35% din venitul realizat după 1 ianuarie 1999, al doilea este stagiul total de cotizare care nu poate fi mai puțin de 15 ani, iar ultimul indicator este venitul mediu lunar asigurat care se determină conform datelor din contul personal de asigurări sociale din Registrul evidenței individuale de stat, gestionat de CNAS.

Mai simplu, pensia pentru limită de vîrstă se stabilește în baza contribuțiilor achitate în bugetul asigurărilor sociale de stat de-a lungul timpului în care a activat persoana. Cu cît persoana a beneficiat de un salariu mai mare și a activat mai mulți ani, cu atît şi pensia va fi mai mare.

3. De ce în luna octombrie, persoana nu a primit o pensie de 2000 de lei. Care este modalitatea de calculare a pensiei în acest caz?

Deja este cunoscut faptul că de la 1 octombrie, toate tipurile de pensii au fost indexate cu coeficientul de 3,86%. Pensionarii cu un stagiu complet de cotizare a căror cuantum după indexarea de la 1 octombrie 2021 nu a atins cuantumul de 2000 de lei li s-a garantat cuantumul pensiei de 2000 de lei.

Însă nu toţi pensionarii s-au bucurat de această majorare în cazul în care la data stabilirii pensiei au confirmat un stagiu de cotizare mai puţin decît cel necesar.

Astfel, în condiţiile unui stagiu incomplet de cotizare, asiguratului i se acordă pensia calculată, care nu poate fi mai mică decît pensia minimă diminuată proporțional stagiului de cotizare realizat la momentul stabilirii pensiei, fiind individual pentru fiecare pensionar.

De menţionat că, începînd cu 01 octombrie 2021:

Pensia minimă constituie -2000 lei

Pensia în cazul unei dizabilităţi severe – 1500 lei

Pensia în cazul unei dizabilitaţi accentuate – 1400 lei

Pensia în cazul unei dizabilitaţi medii – 1000 lei

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?