Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

”Cehoviștii” au rugat publicului să-i sprijine în lupta pentru Constantin Haret

12 sep. 2022,, 15:58 (reactualizat 12 sep. 2022,, 19:38)   Societate
5423 1

Colectivul teatrului rus de Stat A.P. Cehov, după finalizarea piesei "Femei fără frontiere" (regia Dmitri Koev), care a deschis duminică un nou sezon teatral și a avut loc cu o casă completă, a cerut publicului sprijin în lupta pentru dreptul directorului teatrului Constantin Haret de a finaliza în funcția sa cei trei ani care i se cuvin conform contractului.

După aplauzele de la sfîrșitul spectacolului, actorul Arcil Ioseliane, pe fundalul tuturor actorilor, s-a adresat publicului și le-a cerut sprijin în scandalul asociat cu o altă încercare a Ministerului Culturii de a-l demite pe directorul teatrului, Constantin Haret.

Archil Ioseliani i-a felicitat pe toți pentru deschiderea sezonului teatral, menționînd că, judecînd după aplauzele furtunoase, publicului i-a plăcut spectacolul. "Aplauzele sînt o fericire pentru orice artist pentru care teatrul nu este al doilea, ci prima casă. Teatrul există datorită publicului, artiștii le oferă o dispoziție bună și, uneori, îl pun pe gînduri", a subliniat actorul.

În același timp, el a împărtășit publicului durerea colectivului.

Arcil Ioseliani a reamintit că acum doi ani colectivul a luptat pentru ca directorul Constantin Haret să rămînă în funcție și colectivul să continue să lucreze sub conducerea sa.


"Au vrut să-l concedieze, dar cu ajutorul conferințelor de presă, a rețelelor de socializare, acțiunilor de protest și cu sprijinul publicului, am cîștigat și am semnat un contract cu directorul nostru Constantin Haret pentru 5 ani. Dar, înainte de deschiderea noului sezon teatral, el a fost convocat la Ministerul Culturii și i-a fost înmînată înștiințarea că va fi demis din funcție peste 30 de zile, deși prin lege ar trebui să lucreze încă trei ani, pînă în 2025", a spus el.

Arcil Ioseliane a subliniat că actorii teatrului, întreaga echipă au înaintat o notă de protest.

"Pur și simplu nu înțelegem de ce este înlăturat din funcție un om sub conducerea căruia eeatrul Cehov a ajuns la nivel internațional, participă la diverse festivaluri, cîștigă premii. El a făcut o nouă scenă, a construit fațada și multe alte lucruri bune. Adică, noi prosperăm și vrem și în continuare să prosperăm și să vă bucurăm. Nu înțelegem de ce este înlăturat și în ce condiții. Înainte de închiderea ultimului sezon teatral, a fost trimisă o comisie de la minister. Au făcut un mare control, chiar și un avocat era din partea lor. Se pare că nu au găsit nimic. Iar când directorul a fost chemat la minister, nici măcar nu i-au explicat motivul demiterii sale. Doar au spus, haideți să organizăm un concurs, pentru că există o astfel de lege. Dar nu înțelegem de ce să organizezi un concurs dacă omul lucrează. Mai are încă trei ani de muncă și sîntem în profit. În 2019, înainte de pandemie, eram cel mai vizitat teatru. Dar aceasta este durerea noastră și noi vom lupta. Vom apăra dreptul directorului nostru de a-și finaliza mandatul și a activa pînă în 2025. Asta cel puțin. Am înregistrat nu demult adresarea noastră către guvern și vă rugăm, deoarece multe depind și de dvs., să accesați pagina teatrului, să distribuiți, să comentați. Cineva poate fi de acord cu noi. Alții nu. Dar vă rugăm să ne sprijiniți, iar noi vom continua să vă bucurăm. Vă iubim foarte mult și aplauzele noastre sînt pentru voi", a subliniat actorul Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A.P.Cehov”.

După cum s-a anunțat anterior, directorul Teatrului de teatru rus de stat ”Anton Cehov”, Constantin Haret, a fost înștiințat recent de Ministerul Culturii despre încetarea relațiilor de muncă din 28 septembrie.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, comentînd această situație pentru portalul Noi.md , a menționat că această decizie a fost luată pentru a asigura punerea în aplicare a legislației în vigoare. Prin urmare, Ministerul va organiza în curînd un concurs pentru funcția de conducere a instituției, la care toată lumea va putea participa, inclusiv actualul director Constantin Haret.

"Motivul acestei notificări este dorința de a face totul în conformitate cu legislația, iar legislația spune că toți șefii instituțiilor autoguvernate—teatre și locuri de concerte — ar trebui să fie numiți prin concurs. Un alt motiv este reforma amplă care se pregătește acum și va afecta toate instituțiile teatrale. Aceeași notificare va fi dată și altor directori de teatru care nu au trecut concursul de numire. De asemenea, desfășurăm în prezent o serie de concursuri pentru funcția de director de teatru.

Vom semna contracte cu toți directorii de teatru. Acest concurs prevede acceptarea anumitor obligații, propuneri, viziuni. Implementarea lor este deja responsabilitatea fiecărui conducător", a explicat Sergiu Prodan pentru Noi.md .

El a mai menționat că autoritățile competente vor asigura transparență și deschidere acestui concurs.

"Domnul Haret va putea participa la concurs ca toți ceilalți, el nu este concediat, relațiile de lucru sînt întrerupte pentru a oferi posibilitatea de a trece la un alt nivel de relații prin concurs", a spus Prodan.

Însuși Directorul Teatrului Rus de Stat ”Anton Cehov”, Constantin Haret, a declarat pentru Noi.md că urmărește întreaga situație cu uimire și este surprins de decizia ministerului de profil și de comentariul Ministrului Culturii, Sergiu Prodan, deoarece consideră că nu există motive legitime și convingătoare pentru demiterea sa.

El a reamintit că în Legea cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice, în Legea cu privire la teatre, circuri și organizații concerte, articolul 19 al capitolului IV, conducerea teatrelor, circurilor și organizațiilor de concerte, paragraful h) prevede că Ministerul Culturii desemnează prin concurs, pe un termen de 5 ani, în bază de acord individual de muncă (contract).

”Cert este însă că atunci cînd contractul a fost semnat cu mine pe 9 octombrie 2020, legea cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice suna oarecum altfel. Aceasta prevedea că Ministerul Culturii desemnează prin concurs sau fără concurs, pe un termen de 5 ani, în bază de acord individual de muncă (contract). Adică, atunci cînd au semnat un contract cu mine, era în vigoare o lege complet diferită. Iar legea, din cîte știm, nu are efect retroactiv", a menționat Constantin Haret.

Potrivit acestuia, în plus, a apărut o altă problemă.

"Cert este însă că atunci când contractul a fost semnat cu mine pe 9 octombrie 2020, legea teatrelor, circurilor și organizațiilor de concerte suna oarecum diferit. Acesta prevedea că Ministerul Culturii numește o funcție pe baza rezultatelor unui concurs sau fără a deține una pentru o perioadă de cinci ani prin încheierea unui contract individual de muncă (contract). Adică, atunci când au semnat un contract cu mine, a funcționat o lege complet diferită. Iar legea, din câte știm, nu are efect retroactiv", a menționat Konstantin Haret.

Potrivit acestuia, în plus, a apărut o altă problemă.

”În înștiințarea pe care am primit-o se spune că contractul meu expiră. De fapt, contractul meu se încheie pe 9 octombrie 2025. Dar ce pot eu să spun... Totul este foarte surprinzător. Personalul teatrului este șocat. Directorul este înlăturat din nou, fără motive întemeiate, cred eu. Din cîte știu, echipa va organiza o conferință de presă pe această temă pe 8 septembrie. E trist. La început, au semnat cu mine un contract pentru o perioadă de 3 ani în loc de cinci ani, conform legii. Acum reziliază din nou contractul cu mine. Dar eu nu mă țin de această funcție, eu lucrez și iubesc acest teatru. Dacă aveți pentru ce - demiteți-mă. Va fi corect. Atunci haideți să facem totul conform legii, dar nu doar ceea ce este în avantajul vostru", a subliniat Constantin Haret.

Directorul Uniunii Teatrale, Sandu Grecu, a declarat pentru Noi.md că demiterea actualilor directori de teatre și demararea unui concurs pentru ocuparea acestei funcții este „un gest puțin amatoricesc și neprofesionist”.

Grecu spune că și încercarea de a-l da afară de la șefia Teatrului „Anton Cehov” pe Constantin Haret i se pare lipsită de logică: „Dacă 99% din angajații Teatrului Cehov sînt pentru Constantin Haret, care lucrează în condiții grele, de ce să-l schimbi? Pentru că nu-i place cuiva sau a obosit cineva de el?”.

”Va veni acel director, se va gîndi la propria lui soartă, ce să monteze, ce neamuri să-și aducă, își va forma un repertoriu și va pleca. Îi va fi indiferent de tot ce se întîmplă. Se vor distruge teatrele. Asta nu este fabrică. Teatrul este o instituție în care se creează și se cere timp. Teatrele își au spectatorii lor deja. Din lipsă de viziune și concept asupra schimbării în direcția culturii, ministerul s-a apucat de flecuștețe, să arate că muncește.

Cultura trebuie începută din sate, acolo unde stau case de cultură devastate, unde este un dezastru, unde curg acoperișurile, unde nu se încălzesc, unde satele nu au văzut spectacole de la Independență”, mai spune Sandu Grecu.



14
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?