CEDO îndeamnă Guvernul să-i achite lui Mătăsaru 8000 de euro, într-un dosar

CEDO îndeamnă Guvernul să-i achite lui Mătăsaru 8000 de euro, într-un dosar

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă plîngere a activistului Anatol Mătăsaru, pe un caz de reținere de către polițiști, în 2008, în urma unui protest.


CEDO a propus părților să facă o tranzacție de împăcare și a sugerat Guvernului să-i achite protestatarului 6000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2000 de euro pentru cheltuieli de judecată, scrie anticoruptie.md.


Este vorba de un protest anticorupție, organizat de Mătăsaru, în 2008, pe timpul guvernării comuniste. Avînd autorizația Primăriei Chișinău și acordul pictorului  Alex Dimitrov, activistul a organizat o expoziție de caricatură la tema corupției în Grădina publică Ștefan Cel Mare. Polițiștii i-au distrus exponatele și camera video, l-au reținut pe activist pentru patru ore, i-au întocmit proces verbal și l-au amendat pentru că ar fi făcut gunoi într-un loc public.


Ulterior, instanța de judecată i-a anulat amenda pe motiv că protestul era autorizat, dar magistrașii nu au dat curs plîngerilor activistului privind încălcarea dreptului la liberă întrunire și de a-I obliga pe polișilti să-I repare camera.


Acesta este al patrulea dosar pe rol de instanța europeană, la plîngerea activistului Anatol Mătăsaru. În trei dosare, CEDO a condamnat  Guvernul Republicii Moldova, pentru încălcarea dreptului  la asociere și liberă exprimare. Ultima dată Curtea de la Strasbourg i-a dat cîștig de cauză lui Mătăsaru la 15 ianuarie 2019 în dosarul protestului din 2013 din fața Procuraturii Generale. În acel  caz Mătăsaru a fost condamnat de instanțele naționale la doi ani de închisoare, cu suspendarea ulterioară a  executării pedepsei.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load