Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CEC răspunde la cererea de a organiza un referendum republican: Nu ar fi posibil în acest an

23 mai. 2023,, 07:16   Societate
2582 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că un referendum republican privind vectorul politicii externe al Republicii Moldova nu ar fi posibil pînă la sfîrșitul acestui an. CEC face trimitere la prevederile Codului Electoral care impune anumite restricții privind organizarea referendumurilor în condițiile în care în toamna acestui an vor avea alegeri locale generale.

Referendumul cerut de simpatizanții Partidului politc Șor, în opinia experților, nu este nimci altceva decît o încercare de a menține Republica Moldova sub influența rusească, notează radiomoldova.

Președintele raionului Orhei și unul din liderii formațiunii, Dinu Țurcanu, a declarat pentru Radio Moldova că partidul intenționează să organizeze plebiscitul pînă la sfîrșitul anului.

„S-a creat un grup de inițiativă și urmează să facem toate demersurile necesare, să mergem la CEC, conform prevederilor legislației în vigoare. În mod sigur cît mai repede, chiar mai repede decît pînă la sfîrșitul anului”, a menționat Țurcanu.

Codul electoral prevede un șir de restricții în desfășurarea referendumului republican. Printre acestea este și interdicția de organizare a acestuia cu 60 de zile înainte sau după alegeri. În plus, este prevăzut un termen de cel puțin două luni pentru colectarea celor cel puțin 100 de mii de semnături. Respectiv, un astfel de referendum nu ar fi posibil în acest an, a comentat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschi.


„Dacă să luăm calendaristic, termenul de colecatre a senăturilor nu poate fi mai mic de două luni de zile. Să admitem că ei colectează în două luni de zile, le prezintă la Comisia Electorală Centrală. Comisia are la dispuziție 30 de zile să le verifice, deci, sînt trei luni. Să admitem că se remite către Parlament și se dă undă verde de desfășurare a referendumului, care nu poate avea loc mai devreme de 60 de zile, alte două luni. Deci, avem: două, luni, trei luni - 5 luni de zile. Și să luăm în calcul acea restricție că referendumul republican nu poate ave aloc cu 60 de zile înainte sau după desfășurarea unui scrutin național. Noi avem în toamnă alegerile locale generale”, a declarat Alexandr Berlinschi, secretarul CEC.

Inițiativa Partidului Șor este contrară prevederilor Declarației de Independență și urmărește scopul de a menține în Republica Moldova în sfera de influență rusă, susține expertul constituționalist, Alexandru Arseni.

„Ceea ce urmărește el - de a ne păstra sub dominația Moscovei, iată care este scopul. Această inițiativă este contrară prevederilor Declarației de Independență pentru că din Declarația de Independență se spune că poporul este liber să își hotărască soarta în spațiul etnic și istoric al devenirii sale naționale - iată cursul stabilit prin Declarația de Indpendență”, a declarat expertul.

Partidul Politic Șor a organizat mitinguri antiguvernamentale în municipiile Bălți, Orhei și Comrat, la care a cerut inițierea unui referendum republican consultativ pentru determinarea vectorului extern al Republicii Moldova.

Acțiunile au avut loc concomitent cu Adunarea Națională „Moldova Europeană”, convocată de președinta Maia Sandu, în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, la care, potrivit poliției, au participat peste 75 de mii de cetățeni.

2
2
0
1
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?