CEC: La alegerile din 5 noiembrie, nu va fi pilotat votul electronic

13 sep. 09:33   Societate
9792 0

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, a declarat că la alegerile locale generale din data de 5 noiembrie, nu va fi aplicat votul electronic.

"Noi nu sîntem încă la etapa de pilotare a acestui sistem. Noi, cu regret, am rămas în urma calendarului, pe care l-am setat noi singuri. Încă nu avem acel caiet de sarcini, aprobat oficial. Nu putem vorbi de pilotarea unui sistem, care încă nu este elaborat", a explicat Pavel Postică, notează Noi.md.

Vicepreședintele CEC a mai adăugat că nici pentru prezidențialele din 2024 nu este un fapt cert că acest sistem de vot electronic va fi utilizat.

"Dacă reușim să elaborăm acest sistem și, pe parcurs, noi vom avea, de exemplu, alegeri locale noi, putem să-l testăm în cadrul acestora, nu neapărat la alegerile prezidențiale. Deci, totul depinde de cît de repede se vor mișca acei actori, care pot să elaboreze astfel de sisteme, adică, programiștii". a declarat Postică în cadrul emisiunii Rezoomat de la rlive.

Acesta a mai precizat că, în unele țări, un astfel de sistem de vot a eșuat, în altele - și-a demonstrat eficiența.


"Este un risc, sîntem conștienți. dar atunci cînd cunoaștem care sînt riscurile și încercăm să găsim soluții pentru acestea, să le amortizăm sau să le excludem, atunci sistemul poate fi destul de eficient și destul de util, în special, pentru țările mici", a punctat Postică.

Potrivit CEC, numărul de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 septembrie 2023, este de 3 300 805. La alegerile generale locale din 5 noiembrie, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Potrivit studiului realizat în 2015 de Institutul Internațional de Democrație și Asistență Electorală, în Europa, votul electronic era folosit în asfel de țări, ca Spania, Franța, Elveția, Bulgaria sau Estonia.

.

3
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?