TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

CEC interzice transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot și circulația mașinilor cu mai mult de opt locuri, în ziua alegerilor

Comisia Electorală Centrală interzice organizarea transportării alegătorilor la secțiile de votare, în ziua alegerilor. Totodată, la 1 noiembrie, pe parcursul votării, adică în intervalul orelor 7:00 - 21:00 pe întreg teritoriul țării va fi interzisă circulația autovehiculelor cu un număr de locuri mai mare de opt.

„În scopul evitării transportării alegătorilor către secțiile de votare, în ziua alegerilor între orele 7:00 - 21:00 se permite deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de opt persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate. Se interzice organizarea transportului alegătorilor la secția de votare. Se interzice transportul alegătorilor la secțiile de votare cu autobuze și autocare”, se arată în decizia CEC, scrie agora.md.

Totodată, în ziua alegerilor, între orele 07.00 şi 21.00 se interzice:

- organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secția de votare;

- efectuarea transportării alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați;


- efectuarea transportul alegătorilor la secția de votare cu autobuze/autocare sau a efectua transportul alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu terțe persoane, altele decît călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități.

În cazul nerespectării normelor enunțate mai sus, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Economiei și Infrastructurii va întreprinde măsuri de întrerupere a acestora, raportînd după fiecare caz Comisiei Electorale Centrale, iar în termen de 24 ore după ziua alegerilor, vor prezenta un raport detaliat despre acțiunile și măsurile întreprinse.

Menționăm că potrivit Codului penal, coruperea alegătorilor în schimbul votului pentru un concurent electoral sau altul prin oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 (27.500 de lei) la 850 de unități convenționale (42.500 de lei) sau cu închisoare de la un an la 5 ani, în cazul persoanei fizice, iar în cazul persoanei juridice - cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale (între 200.000 și 300.000 de mii de lei), cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Subiectul a trezit nedumeriri, dacă decizia se referă doar la teritoriul Republicii Moldova sau va fi aplicabilă și penntru organizarea votului peste hotare.

„Este o normă care va fi aplicată și peste hotare. Acest proiect este incident asupra tuturor cazurilor unde se va produce procesul electoral. Noi ne-am propus să combatem fenomenul în general. Putem fi informați de observatori sau alți actori și urmează să ținem cont”, a explicat președintele CEC, Dorin Cimil.

Menționăm că la scrutinul din 1 noiembrie 2020 vor participa opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load