Preşedintele stiri: 3021

CEC a ales președintele și secretarul comisiei într-o componență incompletă

4 oct. 13:38   Societate
2061 0

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au ales vicepreședintele și secretarul Comisiei – Pavel Postica și Alexandr Berlinschii, transmite Noi.md cu referire la infotag.md.

Acești candidați au fost votați de componența incompletă a Comisiei la 1 octombrie – la expirarea termenului maxim prevăzut de lege pentru finalizarea procesului de alegere a conducerii instituției.

În data de 16 septembrie, Parlamentul a aprobat cinci membri ai CEC din partea partidului PAS de la guvernare, anterior, președintele Maia Sandu și-a desemnat reprezentantul. Alți trei membri urmau să fie aleși din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și din Partidului „ȘOR”. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară a votat împotriva candidatului Partidului „ȘOR”, iar deputații BCS au boicotat ședința din ziua respectivă.

În ziua următoare, CEC a desemnat-o pe Angelica Caraman în funcție de președintă a instituției. Ulterior, la 28 septembrie 2021, membrii confirmați au adresat un apel Parlamentului în care au atras atenția la necesitatea respectării termenului de cel mult 15 zile pentru alegerea conducerii instituției, iar în consecință necesitatea suplinirii numărului de trei membri CEC, care așa și nu au mai fost confirmați.

Potrivit Codului electoral, alegerea președintelui, vicepreședintelui și secretarului CEC urmează să aibă loc nu mai tîrziu de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărîrii de confirmare a noii componențe a CEC. Persoanele alese în funcție de conducere a CEC activează permanent, ceilalți membri fiind convocați de președintele Comisiei după caz. Mandatul CEC este de 5 ani.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X