X 
Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Ceban a spus dacă există probabilitatea ca tariful la gaz să scadă

6 feb. 07:16   Societate
5035 0

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, susține că la moment nu poate oferi anumite prognoze referitor la micșorarea tarifului la gaz pînă la sfîrşitul sezonului rece, dar speră la o stabilitate pe piață.

„Totuși, trăim într-o criză. Nu cunosc care va fi evoluția, dar așteptăm. Vedem ce va fi în februarie, sperăm că în primul rînd să fie stabilitate pe piața”, a declarat Vadim Ceban, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

„Eu sper ca să fie o stabilitate mai bună sau mai evidentă pe piețe, și respectiv, și posibilitatea de de a procura anumite cantități de gaze, să fie disponibile la prețuri convenabile, fie Energocom, Moldovagaz, fie alți furnizori, pentru că piața este liberă.

Dar nu pot da acum prognoze. Totuși, trăim într-o criză. În sectorul gazelor naturale eu vad reducerea consumului, în primul rînd de unele întreprinderi industriale. Acest lucru permite înțelegerea, că probabil, anumite sectoarea vor intra sau deja au intrat în recesiune.

În primul trimestru, cel puțin eu nu văd anumite elemente care ar arăta o creștere, va fi o recesiune. Vom vedea care va fi situația în a 2-a jumătate a anului, dar aici totul va depinde cum vom aborda problemele și cum vom prioritiza obiectivele pentru anul acesta. Mă refer nu doar la companii ci și la nivel de guvern. Trebuie să fie o vizibilitate foarte clară la nivel, inclusiv politic.


În acest caz, statul trebuie sa i-a un rol de lider, anume ce ține de obiectele de infrastructură și acele proiecte care au fost anunțate în energetică, să urmeze. Este un plan destul de ambițios. Dacă acele proiecte vor avea un dinamism, așa cum s-a anunțat, atunci da, acesta va fi un imbold pentru dezvoltarea economiei”, a declarat șeful MoldovaGaz, în cadrul interviului.

„Sper, că totuși a 2-a jumătate a anului va fi mai optimistă decît prima. E greu de presupus, traderii sînt în așteptare, nimeni nu scoate volume în vînzare. Unii spun că prețurile se vor stabiliza la cele care sînt acum, pînă la o mie de dolari. 600-700 de dolari pe piață, acum ne dă un preț de 800-900 de dolari la hotar. La procurare, în tarif e prevăzut un preț de 926 de dolari, pentru că noi avem componenta tarifară de 6,53 lei - componentă de devieri, care sînt prea mari. Dacă am scoate, am recupera mai repede, atunci și tariful ar fi mai jos”, a mai adăugat Vadim Ceban.

La data de 27 ianuarie 2023, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție urmare a interesului sporit al populației și al dezbaterilor apărute în spațiul public referitor la existența premiselor de scădere a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii finali.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?