X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova a trecut la alimentarea cu păcură

15 oct. 2021,, 23:45   Societate
10464 0

Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova a trecut la alimentarea cu păcură după ce a început din 3 octombrie să primească doar 24 la sută din volumul necesar de gaze naturale, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

Conducerea întreprinderii a declarat într-un mesaj pentru Publika TV că rezervele de combustibil sînt suficiente pînă la sfîrşitul lunii octombrie. Dacă din noiembrie gazul nu va fi livrat în volum deplin, fabrica va fi nevoită să-şi sisteze activitatea, iar pierderile suferite de agricultorii care cresc sfeclă de zahăr vor ajunge pînă la 300 de milioane de lei, ne-a comunicat spicherul Comitetului de Conducere al fabricii, Alexander Koss.

În acelaşi timp, cea mai mare fabrică de panificaţie din Republica Moldova analizează toate posibilităţile de a micşora consumul de gaze naturale.

"În cazul micşorării volumelor de gaze, vom pune în funcţie cele electrice, însă va fi nevoie de modificat puţin sortimentul. Vom face tot posibilul ca populaţia să fie aprovizionată cu pîine. La moment, 20 de procente sînt electrice şi 80% pe gaze. - Despre preţ - cum va influenţa trecerea la sobe electrice? - Puțin va afecta pentru că producerea pe gaze este mai eficientă decît producerea pe cele electrice", a declarat Aliona Voronov, director comercial al unei fabrici de pîine.

În cadrul emisiunii "În centrul atenţiei", experţii economici au atenţionat că o creştere semnificativă a preţurilor la gazele naturale este inevitabilă, iar acest lucru va lovi, în primul rînd, în populaţie, care este cel mai mare consumator, dar şi în activitatea întreprinderilor.

"Problema gazelor este una mai mult socială, decît economică. Avem puţine întreprinderi în ţară, dar gazele naturale influienţează semnificativ formarea preţurilor", a spus Veaceslav Ioniţă, expert economic.

"Este clar că industria noastră, în mare parte, activează pe gaze. sînt unele întreprinderi care au surse alternative, dar sînt foarte puţine. Va fi o lovitură foarte mare asupra industriei, luînd în considerare că sîntem o ţară săracă, iar preţul la gaze va creşte de două şi chiar mai mult", a precizat Alexandru Slusari, fost deputat al Platformei DA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав