COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce urmează după prezentarea raportului Comisiei privind concesionarea Aeroportului

Ce urmează după prezentarea raportului Comisiei privind concesionarea Aeroportului

Raportul Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire şi desfăşurare a concesionării Î.S. ”Aeroportul Internaţional Chişinău” a fost audiat, astăzi, în Parlament. Deputaţii au luat act de concluziile Comisiei parlamentare de anchetă.

Potrivit hotărîrii de Parlament aprobate, Guvernul va evalua posibilitatea înaintării unei acţiuni în instanţele naţionale privind declararea nulităţii contractului de concesiune, respectiv de aplicare a măsurilor de sechestru asupra întregului patrimoniu al statului gestionat de Avia Invest SRL, dar şi asupra patrimoniului acesteia.

Totodată, Guvernul va evalua oportunitatea înaintării unei cereri de chemare în judecată privind dizolvarea SRL ”Avia Invest” de către instanţa de judecată. Urmează să fie examinată posibilitatea recunoaşterii Guvernului în calitate de parte civilă, prin depunerea unei acţiuni civile, în cazul în care a fost pornită urmărirea penală pe fapte de escrocherie şi/sau delapidarea averii străine la concesionarea aeroportului.


Parlamentul solicită Guvernului să înainteze o sesizare penală pentru verificarea şi cercetarea acţiunilor şi inacţiunilor membrilor Comisiei de monitorizare pe parcursul anilor 2013-2019 pe marginea activităţii de monitorizare a executării Contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău.

La rîndul său, Ministerul Economiei şi Infrastructurii va efectua un audit complex tehnico-economic asupra investiţiilor efectuate de ”Avia Invest”, în vederea stabilirii valorii reale a activelor sale, precum şi a provenienţei mijloacelor care au fost utilizate de către ”Avia Invest” în perioada 2013-2019.

De asemenea, urmează a fi instituită o nouă componenţă a Comisiei de Monitorizare, în care membrii săi să nu fi participat în vreun fel la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Comisia de Monitorizare va notifica Concesionarul privind rezilierea Contractului de concesiune privind încălcarea obligaţiei respectării securităţii aeronautice în urma săvîrşirii faptelor de trecere ilegală în perioada 14 – 17 iunie 2019 a frontierei de stat.

Parlamentul solicită Procuraturii Generale să verifice modul în care a fost introdusă taxa de modernizare la aeroport şi să examineze toate documentele şi corespondenţa purtată între cei implicaţi în concursul de concesiune, inclusiv prin adresarea de Comisii Rogatorii în Federaţia Rusă.

Guvernul şi Procuratura Generală urmează să raporteze Parlamentului, în termen de două luni, despre executarea recomandărilor Comisiei de anchetă.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load