X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce trebuie să știi despre ajutorul financiar de 700 de lei

24 ian. 2020,, 03:32   Societate
9684 0

Beneficiarii de suportul financiar în valoare de 700 de lei, care nu au reuşit să ridice banii în perioada stabilită între 2-20 ianuarie, vor putea face acest lucru pînă la finele anului curent.

Despre aceasta a anunţat joi, 23 ianuarie, în cadrul unui briefing, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, transmite NOI.md cu referire la MOLDPRES.

Potrivit ministrului, pînă în prezent, ajutorul financiar a fost ridicat de 525 mii de persoane, ceea ce constituie 90,5% din numărul total de beneficiari. „Cei care încă nu şi-au ridicat banii o pot face pînă la finele anului 2020, la operatorul de plată, fără a depune o cerere specială sau alte proceduri suplimentare”, a specificat Viorica Dumbrăveanu.

Oficialul a făcut o trecere în revistă a tuturor iniţiativelor sociale lansate de ministerul de resort şi aprobate de Guvern la finele anului 2019 şi care deja sînt implementate din 2020. Printre acestea, ministrul a numit majorarea cu 300 de lei a alocaţiei de stat pentru participanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, pentru acţiunile de luptă din Afganistan şi de pe teritoriul altor state, majorarea alocaţiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, inclusiv persoanele vîrstnice care nu sînt beneficiare de pensii, majorarea pensiei pentru urmaşi, pensii pentru soţul supravieţuitor, majorarea ajutorului material pentru perioada rece a anului, majorarea indemnizației unice la naştere ş.a.

„Tot din ianuarie, se achită o alocaţie în cuantum de 500 de lei pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice. Pînă în prezent, au depus cerere pentru a primi aceşti bani 44 de persoane, or, în acest context solicit persoanelor care au statut de victimă reabilitată ale represiunilor politice, care poate primesc pensii pe teritoriul altor state, să vină să depună cerere la oficiile Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) de la locul de domiciliere pentru a fi stabilit dreptul la această alocaţie", a explicat ministrul.


De asemenea, Dumbrăveanu a atenţionat asupra faptului că din ianuarie se implementează următoarea etapă de reexaminare a pensiilor pentru limită de vîrstă, în cazul pensionarilor care şi-au continuat activitatea după stabilirea acestui drept. „De la 1 ianuarie se reexaminează pensiile persoanelor care s-au pensionat pînă în anul 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea acestui drept, mai puţin de 15 ani. Pînă acum, la oficiile teritoriale CNAS au solicitat acest drept 2178 de persoane”, a spus ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, care a îndemnat persoanele ce se încadrează în această prevedere să se adreseze la CNAS şi să depună cererile de reexaminare.

Viorica Dumbrăveanu a anunţat că asemenea întruniri cu presa vor fi organizate cu regularitate la minister, fie că săptămînal, fie că o dată la două săptămîni, pentru a asigura transparenţa activităţii ministerului şi a informa populaţia despre toate măsurile de protecţie socială de care beneficiază.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?