X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Ce trebuie să facem pentru ca tinerii să nu plece din Moldova? Opinie

11 feb. 2022,, 13:30   Societate
3292 2

Pentru ca tinerii să nu plece din Moldova, trebuie de dus o muncă constantă și minuțioasă cu tineretul pentru a crea în țară cele mai elementare condiții de viață.

În plus, este necesar de creat în republică o organizație națională absolut transparentă, ușor de înțeles, funcțională și bine finanțată, care să includă reprezentanți ai tinerilor care nu doresc să plece astăzi și cărora li se vor acorda instrumente financiare, calcule analitice și asistență națională din partea experților, astfel încît ei înșiși să decidă în propria lor casă ce trebuie făcut pentru a lucra, studia și trăi bine aici.

Această opinie a fost exprimată de diplomatul-negociator profesionist cu mulți ani de experiență în Statele Unite, Europa și Asia Centrală, profesor în științe politice, acum șef al proiectului anticorupție la secretariatul OSCE de la Viena, Andrei Munteanu, vorbind în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Fedorova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md .

"Dificultatea constă în faptul că cineva trebuie să înceapă să facă ceva. Sarcina de bază este următoarea. Aceasta ar trebui să fie o muncă minuțioasă, 24 de ore 7 zile pe săptămînă și 365 de zile pe an, cu tineretul privind crearea în țară a unor condiții elementare de viață. Căci, în general, un tînăr care tocmai a absolvit universitatea, nu are nevoie foarte multe. Aceasta este oportunitatea de a crea o familie, de a trăi decent în condiții normale de viață, de a lucra, în mod ideal prin vocație, de a obține un salariu decent, posibilitatea de a vadea lumea, de a obține o educație culturală, de a merge la teatre, biblioteci, de a simți posibilitate că poate să se dezvolte în țara sa, în orașul său, pe teritoriul tău și, de asemenea, posibilitatea de a călători. Adică să nu trăiască de la salariu la salariu în speranța că li se va da acest salariu, ci să poată investi în ei înșiși și în familia lor. Nu vorbesc despre faptul că atunci cînd va apărea o familie, vor apărea copii, cheltuielile vor fi complet diferite, alte dorințe, cerințe și așa mai departe", a spus Andrei Munteanu.

În opinia sa, fiecare reprezentant al guvernului ar trebuie să conștientizeze acest lucru, că nu trebuie să oferim tinerilor vise inutile și, în principiu, inutile pentru toți, și steaguri înalte cu sloganurile "vom merge acolo și aceea va fi țara promisă și acolo vom reuși imediat totul".


"Și eu am fost un tînăr care a plecat singur, absolut fără nimeni și am trecut prin procese destul de dificile de adaptare, în emigrare, de obișnuire cu viața independentă, de câștigare a banilor, de studiere și de muncă în același timp, de călătorie, comunicare cu alte persoane. Tinerii ar trebui să știe că toate aceste avem acasă. Ce trebuie făcut pentru ca acest lucru să se întîmple? Atunci cînd este desenată o astfel de imagine, nu este nevoie de creat ministere ale tineretului, tinerilor și absolvenților universitari. Nu contează cum se va numi această structură, dar trebuie de creat o organizație națională absolut transparentă, ușor de înțeles, funcțională, bine finanțată, care să includă reprezentanți ai tinerilor care nu doresc să plece astăzi, cărora li se vor acorda instrumente financiare, calcule analitice și asistență de specialitate, națională, internă. Unde ei înșiși vor decide în propria lor casă ce trebuie de făcut pentru a lucra aici, a învăța, a continua studiile și a trăi bine", a subliniat politologul.

"Pentru a face acest lucru, nu trebuie să așteptăm să vină un nou guvern, că va veni o delegație de peste mări, care va da bani, va pleca și va uita. Acești bani vor fi cheltuiți pe ceva. Știu cît de activi pot fi tinerii. Tineretul este într-adevăr forța socială care poate schimba absolut totul în țară, în orice țară. Dar ei trebuie să știe de ce și, cel mai important, de dragul a ce fac acest lucru. Și ei pot, în mod independent, ca această generație, să-și ridice liderii săi pentru a continua ceea ce vor realiza. Dacă au nevoie de ajutor de la oamenii care-i pot ajuta cu adevărat, să-i ajute în anumite probleme concrete, atunci astfel de oameni sunt în Moldova. Nu sunt mulți, dar sunt, sunt activi, sunt gata să sprijine. Astfel de oameni sunt și în afara țării. Dar nu poți doar lua și copia exemplele altor țări, aici sau în orice altă țară, și să spui că vom fi ca în Franța sau vom fi ca în Indonezia, sau vom fi ca Singapore. Nu va funcționa", a subliniat Andrei Munteanu.

Potrivit acestuia, tinerii sunt autosuficienți, dar este firesc ca acest segment al populației să spere uneori naiv că va fi mai bine acolo undeva.

"Trebuie să le oferim o platformă, o putem numi oricum doriți: Silicon Valley, Skolkovo, o zonă economică liberă sau BAM, cum doriți și să spuneți: "Aceasta este pentru dvs. Iată o finanțare absolut transparentă. Voi decideți ce veți face și cum. Mai mult, în această structură ar trebui să existe un loc pentru toate profesiile, nu numai pentru cele tehnice sau cele legate astăzi de digitalizare, astfel încît oamenii să poată crea, să fie competitivi împreună cu mărcile comerciale, drepturile de brevet și așa mai departe. Adică, poate că produsele care vor fi create acolo, ideile, inovațiile, ar putea să nu fie aprobate și acceptate imediat în satul moldovenesc. Ele ar putea merge la export, dar veniturile de la această organizație comercială oricum vor reveni sub formă de impozit", a menționat politologul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?