Ce surprize ne aşteaptă în acest an de Ziua Națională a Vinului

Ce surprize ne aşteaptă în acest an de Ziua Națională a Vinului

În acest, de Ziua Națională a Vinului (ZNV), un număr record de 60 de producători vinicoli „vin din sufletul Moldovei” în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a prezenta podusul mîndriei naționale și al tradițiilor în vinificație.


Cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”, cea de-a 17-a ediție a ZNV va fi dedicată vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – o garanție a calității acestora. Vizitatorii veniți la sărbătoarea vor fi îndemnați să să cunoască Vinul Moldovei și să-l cosume moderat și responsabil. 


La eveniment vor participa cu circa 15 vinării mai mult decît în ediția de anul trecut, care le vor oferi vizitatorilor spre degustare vinuri cu IGP – un însemn al calității, care înglobează în sine istoria, tradițiile, arta viței-de-vie și a vinului, fiind în același timp o garanție a faptului că produsul este original. Totodată, oaspeții evenimentului se vor putea bucura de un program artistic inedit.


Totodată, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone, printre care Zona meșterilor populari, care va găzdui o expoziție a obiectelor artizanale realizate, o Curte Țărănească în plină acțiune de preparare a vinului, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei. Vizitatorii care vor dori să descopere Vinul Moldovei vor putea alege să facă tururi tematice, care pornesc din inima capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara. Tradiționala Școală a Vinului va cuprinde o serie de masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști care vor iniția participanții în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei.


Evenimentul va fi inaugurat oficial prin parada vinificatorilor din toate cele patru zone cu Indicație Geografică Protejată, prezenți la Ziua Națională a Vinului, și se va încheia cu o Horă imensă. Pe parcursul celor două zile, pe scenă vor evolua ansambluri folclorice din diferite regiuni ale țării, iar serile vor fi marcate de concerte grandioase, cu interpreți și trupe îndrăgite din Republica Moldova.


În premieră, Ziua Națională a Vinului se extinde geografic și va fi marcată simultan și peste hotarele țării.


În primul week-end al lunii octombrie (5-7 octombrie), Vinul Moldovei va fi celebrat și în orașul Snagov din România. 


În acest an, Ziua Națională a Vinului se va desfăşura în data de 6 şi 7 octombrie.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load