Ce surprize aduce în acest an Festivalul "Mărțișor"

Ce surprize aduce în acest an Festivalul "Mărțișor"

Ediția a 53-a a Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor” aduce 47 de spectacole muzicale cu participarea celor mai renumite colective artistice din țară, dar și din afară.


Inaugurarea Festivalului va avea loc vineri, 1 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, în cadrul unui spectacol muzical-coregrafic, cu genericul „În duet cu primăvara”. Festivalul va continua pînă pe 10 martie, transmite IPN.


Monica Babuc, ministra educației, culturii și cercetării, a declarat într-o conferință de presă, că din cele 47 de spectacole, 22  vor fi organizate în 13 raioane și municipii ale țării, în Anenii-Noi, Bălți, Cimișlia, Criuleni etc. Spectacole vor fi organizate și în UTA Găgăuzia, dar și în orașele Tiraspol și Bender. Pe lîngă artiștii cu renume din Moldova, în cadrul Festivalului vor evolua artiști din Armenia, Austria, China, Italia, Letonia, Franța, Federația Rusă, Marea Britanie, Romînia, Ucraina, Serbia, Spania, SUA. Va fi prezentată o gamă largă de muzică – folclor, muzică clasică, simfonică, jazz, rock.


Tradițional, Festivalul aduce în fața publicului cele mai renumite colective artistice din țară. Este vorba despre Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, Ansamblul național academic de dansuri populare „Joc”, Orchestra Prezidențială, formația „Brio Sonores”, „Alex Calancea Band”, ,,Fluieraș”, ,,Folclor”, ,,Plăieșii”, ,,Cadînjea”, ,,Rodoliubie”, Orchestra Națională de Cameră etc. La „Mărțișor” vor evolua artiști și colective artistice renumite din afara țării, precum: ,,Joy”, „Klezmer Swing Quartett”, ,,Baccara”, „Uriah Heep”, Pupo, Goran Bregovici, ,,Shenzhen Aihua Chinese Music Ensemble”, ,,Holograf”, Gabriel Dorobanțu, Formația „Mirage” etc.


Andrei Locoman, directorul Palatului Național „Nicolae Sulac”, a menționat că Festivalul va fi inaugurat cu spectacolul muzical-coregrafic cu genericul „În duet cu primăvara”. În cadrul acestuia vor evolua Orchestra ,,Lăutarii”, ,,Alex Calancea Band”, Monica Anghel, Paula Seling, Mariana Bulicanu, Vali Boghean și Ion Paladi. De asemenea, în scenă vor fi Cristian Botgros, Tatiana Jacota, Lilian Roșca, Ansamblul național academic de dansuri populare „Joc”, formația „Brio Sonores”, precum și ansamblul folcloric de copii ,,Măruț Mărgăritar”.


Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, a declarat că este foarte important că focul celui mai longeviv eveniment este menținut și astăzi. Filarmonica va prezenta opt concerte în incinta instituției și 11 concerte în teritoriu. Potrivit Svetlanei Bivol, pentru unele spectacole muzicale, biletele au fost deja vîndute.


„De fiecare dată vrem să nu dezamăgim. Vrem să demonstrăm că într-adevăr „Jocul” este una dintre cele mai frumoase creații ale culturii noastre și că finalul, care încununează opera, ne face să fim plini de responsabilitate și să ne mîndrim de faptul că avem onoarea să închidem cea de-a 53-a ediție a Festivalului Internațional ,,Mărțișor”. În acest final ne propunem să venim din nou cu un spectacol, care să nu fie doar un concert, ci un spectacol conceptual și tocmai de aceea ne-am adresat celui mai vechi dans ritualic al neamului nostru călușarii. Vom prezenta un spectacol din zodia călușului. Vom încerca, împreună cu regizorul Sandu Vasilache, să aducem legenda din timpuri”, a declarat Aliona Baroncea-Strîmbeanu, directorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”.


Bugetul Festivalului „Mărțișor” este de peste 2,6 milioane de lei. Prețul biletelor variază între 50 și 1100 de lei.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load