X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Ce spun moldovenii despre introducerea pașaportului de vaccinare anti-Covid

18 ian. 2021,, 03:01   Societate
50762 5

Ideea creării așa-numitului pașaport de vaccinare împotriva Covid-19 capătă tot mai mult contur pe arena internațională. Măsura controversată este promovată nu doar în mediul experților care insistă pe vaccinare, dar și la nivel de politică de stat în mai multe țări, o perspectivă care provoacă îngrijorări în rîndul cetățenilor de rînd.

I-am întrebat pe locuitorii capitalei cum văd ei această problemă și dacă ar fi de acord să-și perfecteze un asemenea document, în condițiile în care se discută despre opțiunea interzicerii traversării frontierelor, în lipsa „pașaportului Covid”.

Majoritatea cetățenilor s-au pronunțat categoric împotrivă, argumentînd că dreptul la libera circulație și dreptul de accepta sau respinge vaccinul sînt mai presus decît orice alte restricții impuse la nivel guvernamental. O mică parte din intervievați au menționat că o asemenea măsură trebuie totuși luată în calcul, pentru a opri epidemia.

"Sigur că nu este o idee bună, sînt chiar indignată de o așa atitudine. Eu de exemplu am spus că nu mă voi vaccina, fiindcă nu am încredere în vaccinurile date. Dar am un fecior în Irlanda, nu-mi închipui să-mi interzică să plec la ficioar sau lui să nu i permită să vină acasă. Sînt mii de familii care nu vor putea circula, dacă vor fi asemenea restricții, o să fie tragedie. O să sufere foarte multă populație. Ar fi inuman", a declarat o femeie.

"Acum cu apariția acestui virus, totul s-a schimbat, totul se întoarce la birocrația de odinioară și asta nu e bine. Pe de altă parte, virusul există, oamenii mor - e nevoie de anumite măsuri. Dar ne punem întrebarea: cît costă un asemenea document, vor putea oare toți să obțină un asemenea certificat?", a opinat o altă doamnă.


"Nu, nu sînt de acord, pentru că limitează dreptul la libera circulație, iar asta trebuie să prevaleze față de alte măsuri. Persoana este în drept să refuze vaccinul, nu poate fi obligată", a spus un tînăr.

Alți cetățeni sînt de părere că obligativitatea deținerii unui asemenea document va duce la noi scheme de corupție și abuzuri din partea statului, întrucît oamenii vor fi constrînși să și le perfecteze.

"Eu cred că este inutilă această măsură, oricum vedem că în Marea Britanie a apărut o nouă tulpină de Covid, cine știe ce va apărea din Asia sau în Africa. Vor face la fiecare virus pașaport aparte?! În plus la noi știți cum se întîmplă, orice hîrtiuță "încălzește cuiva mîna". Dacă va costa cîte 1000 de lei de persoană...".

Reamintim că și în Republica Moldova a fost aprobat planul de imunizare al populației. Vaccinarea ar putea începe în luna februarie și se va desfășura în trei etape. În primă fază vor fi vaccinate cadrele medicale, ulterior persoanele care se află în zona de risc, iar în etapa finală alte categorii ale populației.

Republica Moldova va recepționat prin intermediul COVAX cu titlul gratuit doze de vaccin pentru 20% din numărul total de populație. Totodată alte 30% de doze de vaccin urmează să fie obținute la un preț preferențial.

Potrivit secretarului de stat, țara noastră este în așteptarea celor 200 mii doze de vaccin promise de România, iar în instituțiile medico-sanitare din țară există condiții necesare pentru păstrarea vaccinului.

Reamintim că, conform unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?