COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6730

Ce spun autoritățile despre reabilitarea Observatorului astronomic din Chișinău

7 iul. 16:27   Societate
2892 0

Clădirea Observatorului Astronomic de pe bd. Ștefan Cel Mare din capitală completează, în continuare, lista clădirilor-simbol ale capitalei transformate în ruine.

Deși, societatea civilă, locuitorii capitalei au bătut alarma în repetate rînduri cu privire la necesitatea reabilitării acestui obiectiv de vază al patrimoniului cultural, aflat chiar în inima capitalei, autoritățile de zeci de ani nu pot găsi o soluție.

Observatorul, care găzduia acum 30 de ani studenți și profesori împătimiți de domeniul cercetării spațiale, a devenit astăzi o ruină - pereţi dărîmaţi, geamuri stricate, piese dispărute peste noapte. De-a lungul anilor, clădirea a fost vandalizată de nenumărate ori, însă anumite măsuri pentru a stopa procesul de degradare nu au fost întreprinse. Tot ce mai amintește de faptul că pe acest loc a fost un observator astronomic este cupola blocului unde se aflau telescoapele. În 2014, obiectivul a trecut în gestiunea Centrului Republican de Tineret Artico, însă de atunci nicio acțiune în direcția reabilitării clădirii nu a fost întreprinsă.

Reprezentanții Centrului Artico afirmă că renovarea clădirii ar trebui planificată în bugetul stat, resurse financiare însă pentru o eventuală reconstrucție a Observatorului nu sînt.

„Proprietarul este statul în persoana Ministerului Educației și al Agenției Proprietății Publice, în a cărui administrare este terenul respectiv. Clădirea doar a fost transmisă în gestiune Centrului Artico. Nu știm ce planifică Ministerul cu această clădire, dar din ce cunoaștem, nu sînt bani pentru a o restabili la momentul actual. Proprietarul este cel care decide ce face mai departe cu clădirea. Renovarea trebuie planificată în bugetul de stat, depinde de bugetul țarii”, a comunicat pentru Noi.md juristul centrului Artico, Vadim Schibarța.


Juristul mai afirmă că, potrivit planului de dezvoltare al Centrului Artico, pe teritoriul adiacent isntituției urma fi construite mai multe obiective, însă din lipsă de finanțe, proiectele au fost stopate.

„Proiectul din 2007-2008 prevedea construcția un centru de instruire continuă pentru pedagogii din învățămîntul extrașcolar și construcția unui hotel era planificată. Era planificată dezvoltarea centrului în trei etape, în spatele centrului trebuia să fie amplasat un centru sportiv multifuncțional, dar nu s-a realizat. Noi abia sîntem la etapa I”, a mai adăugat juristul Centrului.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽