Ce se întîmplă în corp pe timp de ger

Ce se întîmplă în corp pe timp de ger

Temperaturile scăzute din lunile ianuarie și februarie atentează la sănătatea noastră și puține persoane știu ce se întîmplă în corp cînd e ger. Cînd temperatura scade sub zero grade este bine să facem anumite lucruri pentru ca organele noastre să nu aibă de suferit.


1. Primul organ afectat de ger este creierul, cel care coordonează activitatea întregului organism. Cînd afara sînt -10 grade, în corpul nostru se dă o bătălie teribilă pentru ca principalele organe sa fie protejate. Activitatea creierului scade, iar atunci cînd corpul este expus prea mult frigului se poate produce pierderea stării de conștiență și trecerea într-o stare vegetativă, avertizează medicii.


2. Cand temperatura corpului scade sub 37 de grade apar frisoanele, iar circulația sîngelui la mîini si picioare devine deficitară. Pielea capătă o nuanță albăstruie, iar ritmul inimii scade. La scurt timp de la expunerea îndelungată la temperaturi de -10 sau -15 grade se poate declanșa stopul cardiac.


3. Multe persoane simt cel mai puternic frigul la nivelul urechilor. Motivul pentru care urechile ‘îngheață’ prima oara este dat de lipsa mușchilor care sa le protejeze. Cînd temperatura de la nivelul feței scade sub 10 grade, vasele de sînge se dilată, iar obrajii devin roșii.


4. Motivul pentru care apare tremuratul cînd este extrem de frig e tocmai pentru producerea căldurii. Orice contracție musculară produce căldură, chiar dacă nu este resimțită instant.


5. Fluxul de sînge apără organele din interior. Sîngele se concentrează asupra organelor vitale, și nu a extremităților. Din această cauză, frigul se resimte mai puternic la nivelul degetelor de la mîini și picioare.


6. La temperaturi de -10 grade se produce mai mult mucus, în încercarea de a încălzi aerul rece spre plămîni. În privința ochilor, aceștia nu pot îngheța datorita lacrimilor. Lacrimile sînt sărate și reduc punctul de îngheț.

Ce trebuie să faci cînd e ger


Pe vreme geroasa se recomandă evitarea consumului băuturilor foarte reci sau foarte calde. De asemenea, înfofolirea excesivă a anumitor părți ale corpului și ignorarea altora, cum ar fi urechile, nu ține frigul la distanță.


Esențial este ca întregul corp să fie bine acoperit de haine care mențin căldura corporala în limitele normale. Trebuie evitate și băuturile alcoolice. Vinul fiert încălzește corpul doar pentru cîteva minute. Alcoolul dilată vasele și împinge căldura spre piele.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load