X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ce se ascunde, de fapt, în spatele litigiului de milioane cu firma lui Platon

11 sep. 2019,, 09:11   Societate
3621 0

Autoritățile oferă explicații despre cele aproape 50 de milioane de dolari, pe care, conform Partidului Democrat, va trebui să le achităm unei companii energetice din Ucraina.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, spune că executarea deciziei, luată recent de o instanță americană, a fost suspendată. De fapt, conform acesteia, țara noastră a fost obligată să plătească în jur de 28 de milioane de dolari, adică de două ori mai puțin decît au scris democrații. Iar acest proces ar fi o schemă de a stoarce bani pentru niște datorii nefondate.

OLESEA STAMATE, MINISTRA JUSTIȚIEI: „Este de fapt vizibil cu ochiul liber că a fost intenționat făcută această schemă ca ulterior să poată fi pretinsă Guvernului Republicii Moldova despăgubiri și achitarea acestor așa numite datorii”.

Compania cu care statul nostru se judecă este Energoalians. Unele instituții media au scris că aceasta ar face parte din imperiul omului de afaceri, Veaceslav Platon. Avocații lui nu au venit cu o reacție, iar ministrul afirmă că nu deține probe oficiale pentru a confirma informațiile. Totuși, Olesea Stamate susține că și procurorii investighează acest caz, mai ales că arbitrul din partea Republicii Moldova ar fi votat împotriva țării noastre, fapt care ridică semne de întrebare. Ministrul a mai precizat că plata pe care va trebui să o plătim companiei ucrainene este de 28 de milioane de dolari, conform deciziei unei curți americane, luată acum o lună. Totuși, executarea ei a fost suspendată.

Ieri, Partidul Democrat declarase că suma datoriilor ar fi de aproape 50 de milioane de dolari.


OLESEA STAMATE, MINISTRA JUSTIȚIEI: „Sunt declarații absolut lipsite de orice fundament. Sunt doar declarații care vin cu scopul de a denigra activitatea guvernului”.

În cadrul conferinței, ministrul a mai precizat că statul se află în continuare în litigiu cu firma ucraineană, iar Curtea de Apel din Paris este așteptată să rejudece cazul. Disputa dintre Republica Moldova și Energoalians a început la finalul anilor ‘90. Firma pretinde că statul i-a încălcat dreptul la protecția investițiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?