Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Ce relevă raportul Parlamentului cu privire la cazurile de suicid din țară

5 iul. 2018,, 16:19   Societate
2399 0

Raportul Comisiei speciale pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului a fost examinat și aprobat în ședința plenară de astăzi a Legislativului. Documentul a fost susținut de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Potrivit raportorului, pe parcursul anului 2015, circa 697 de persoane (inclusiv 103 minori) au comis tentative de suicid, dintre care 343 de cazuri, cu implicarea a 10 minori, s-au soldat cu decesul persoanelor. În anul 2016, numărul acestora a crescut până la 815 cazuri de tentative de suicid, inclusiv 132 comise de minori. După criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau tentativei de suicid, în majoritatea cazurilor acestea sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani.

”Printre cauzele care au determinat maturii la suicid sînt situaţiile de conflict familial, bolile incurabile, dragostea neîmpărtăşită, gelozia și situaţia financiară precară a familiei”, a spus Vladimir Odnostalco, președintele Comisiei speciale instituire de Parlament.

Comisia specială a identificat un set de acte legislative care necesită a fi completate și modificate pentru a preveni acest fenomen. Printre recomandările Comisiei sunt promovarea politicii cu privire la sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor, prin integrarea serviciilor de sănătate mintală în medicina primară, consolidarea şi dezvoltarea reţelei de servicii de sănătate prietenoase tinerilor, cu aplicarea programelor ce ţin de promovarea unui mod de viaţă sănătos, deprinderi de viaţă etc.

Alte concluzii prevăd reducerea accesului la mijloacele de sinucidere, responsabilizarea mass-mediei în prezentarea problemei, controlul strict asupra alcoolului și substanţelor psiho-active, asigurarea identificării precoce, tratamentul şi îngrijirea persoanelor cu tulburări psihice.


De asemenea, membrii comisiei recomandă realizarea unui studiu naţional calitativ al tentativelor şi cazurilor de suicid, instituirea serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru persoanele aflate în situaţii de criză şi risc suicidal, implementarea unui set unic de colectare şi prelucrare a datelor despre acest fenomen și introducerea unui program de formare parentală/familială pentru frecventare de către viitoarele familii la depunerea actelor pentru înregistrarea căsătoriei.

Conform Hotărîrii Parlamentului, autoritățile responsabile vor raporta, peste 6 luni, despre acțiunile întreprinse pe marginea recomandărilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?