COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce nu ai mai știut despre satul Lozova (VIDEO)

Ce nu ai mai știut despre satul Lozova (VIDEO)

Echipa moldovenii.md continuă ciclul emisiunii „Mîndriți-vă că sînteți moldoveni" cu genericul „Localitățile Moldovei".

Aici descoperim istoria localităților din țara noastră, care au circa 600 de ani. Vom descoperi atît latura istorico-documentară, cît și legendele și unele aspecte mai puțin cunoscute ale lor.

De această data, vom vorbi despre satul Lozova. Invitatul din platou este domnul Gheorghe Melnic, cercetător al istoriei localităților din Republica Moldova, cavaler al ordinului Gloria Muncii.


Pe lîngă faptul că este un sat extrem de pitoresc, Lozova este și o localitate cu o puternică încărcătură istorică. Are o vechime de peste 600 de ani, prima atestare documentară fiind din 5 aprilie 1420.

„Împreună cu un șir de sate de pe această vale a Bucovățului, Lozova se integrează în acel șir de localități care a fost făcută danie lui Oană vornicul. Ca habitat, moșia satului este constituită din cîteva localități foarte vechi de peste 24 de secole. Între Lozova și Micleușeni se află un loc numit Horodiște de o vechime nu pe deplin cercetată. Pe această moșie s-au aflat alte localităție care însă au dispărut. Cea mai veche așezare de pe moșia Lozovei a existat între anii 400 și 200 î.e.n.”, a menționat Gheorghe Melnic.

Cercetătorul a relatat și de unde provine denumirea satului.

„Lozova este o denumire de origine slavă. „Loza” înseamnă loază, răchită, răchitiș, ceea ce presupune loc cu multe sălcii”, explică Gheorhe Melnic.

Prima biserică, care este din piatră, și există și pînă astăzi, a fost construită în anul 1863, iar prima școală din localitate înființată în 1874.

Alte detalii curioase despre satul Lozova vizionați în interviul video atașat.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load