X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Ce modificări vor fi introduse în Regulamentul circulației rutiere pentru a rezolva problema trotinetelor electrice pe drumuri

30 mar. 2021,, 12:15   Societate
4978 0

În viitorul apropiat, în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova, vor fi prezentate propuneri de introducere a unor modificări la Regulamentul circulației rutieră (RCR), în special, va fi introdus termenul de "trotinetă electrică" și vor fi prezentate o serie de inovații pentru bicicliști.

Despre acest lucru a scris pe rețelele de socializare deputatul Parlamentului Republicii Moldova din partea PCRM, Nichita Țurcan, menționînd că acesta este rezultatul a șase luni de colaborare cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne, Federația de Ciclism și activiștii civici.

"Așa cum am scris în repetate rînduri, în fiecare zi problema trotinetelor electrice afectează din ce în ce mai mult atît șoferii, cît și pietonii. Există un număr mare de cazuri în care accidentele, inclusiv cele grave, sînt provocate din cauza neglijenței și neatenției proprietarilor de trotinetelor electrice.
Pentru a maximiza siguranța tuturor participanților la trafic, atît a pietonilor, cît și a proprietarilor de mașini, a fost elaborată o listă cu o serie de modificări în Regulamentul circulației rutiere, în special la categoria bicicletelor au fost adăugate bicicletele electrice (putere maximă 250 W) și a fost introdus conceptul de "pistă pentru biciclete".

Potrivit acestuia, pentru trotinetele electrice sînt propuse următoarele soluții: să fie reglementată posibilitatea de a conduce trotinetele electrice în dependență de putere (pînă la 250W) și viteza maximă admisă de pînă la 50 km/h; interzicerea accesului pe drumurile publice cu trotinete electrice pentru persoanele sub 16 ani; purtarea obligatorie a caștii și a echipamentului reflectorizant. De asemenea, se va stipula că trotinetele electrice se pot deplasa numai pe traseele bicicletelor, iar în cazul absenței lor - pe marginea dreaptă a drumului, unde viteza maximă de deplasare este de 50 km/h.

Potrivit deputatului, acestea nu sînt toate schimbările. Planurile includ, de asemenea, crearea unei infrastructuri funcționale pentru sportul de ciclism/moto/auto și dezvoltarea unui program național pentru a învăța elevii elementele de bază ale regulilor circulației rutiere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?